Complexul Muzeal din Neamț are tot mai puțini bani pentru evaluarea și restaurarea obiectelor arheologice găsite în județ. Din cauza pandemiei, încasările în muzee au scăzut sub jumătate față de 2019. Mai mult, specialiștii spun că obiectele găsite pot fi cu probleme.
Începând din 2014-2015 instituția noastră a fost sufocată de astefl de descoperiri/taie/ nu tot timpul se descoperă tezaure monetare sau bunuri de importantă, de obicei se găsesc cuie scoabe, fier de plug, caree nu întrunesc punctajul necesar pentru a fi clasate/ iar pentru celelalte ele sunt lipsite de valore pt că sunt lipsite de context, de cele mai multe ori descoperitorul nu-și mai amintește că era pe o culme, că era pe o vale, este în sit sau nu.
În urmă cu câteva luni, Complexul Național Muzeal Neamț a înștiințat Direcția Județeană pentru Cultură că nu mai poate primi obiectele arheologice găsite întâmplător.
În județul Neamț sunt înregistrate 148 de persoane care caută în mod autorizat astfel de obiecte. Pentru cei mai mulți pasionați de o astfel de activitate satisfacția cea mai mare este în momentul în care obiectele găsite ajung în vitrină unui muzeu. Nici partea financiară nu este neglijabilă.
Conform legii, dacă o persoană găsește întâmplător un obiect arheologic, trebuie să îl predea în maximum 72 de ore primăriei pe rază căreia a fost găsit. De aici, obiectul este trimis către instituția județeană abilitată să ofere evaluare, restaurare și conservare. Această îl despăgubește pe cel care a găsit obiectul cu 30% din valoarea estimată de specialiști. Sumele pleacă de la 1 leu și pot ajunge până la sute de mii de lei, în cazul unor tezaure valoroase.