Banii europeni îi pot ajuta să-și vadă visul cu ochii pe cei care vor să înceapă afaceri sau să le dezvolte pe cele existente. Un gălățean de 52 de ani este dovada vie că ideile de viitor prind repede rădăcini dacă primesc finanțarea potrivită, astfel Lucian Startulat a reușit cu ajutorul fondurilor europene să-și dezvolte o afacere cu 10 hectare cu nuci.
Uniunea Europeană i-a dat 330 de mii de euro, iar Lucian a mai pus 10%. Acesta a plantat 10 hectare cu nuci, a forat şase puţuri pentru a alimenta sistemul de irigații și a ridicat un depozit de 300 de metri pătrați, unde să depoziteze fructele.
Că să primească fondurile, livada trebuia să fie una ecologică. Așa că, de la îngrășăminte, până la apa folosită, totul este adus din natură. Mai mult, sistemul de irigații pornește cu ajutorul instalației eoliene, iar depozitul este alimentat cu energie electrică tot de la turbină.
Radu Oprea, managerul unei firme de consultanță a explicat ce presupun proiectele implementate cu bani europeni.
„Greul începe când intri la finanţare, după ce semnezi contractul de finanţare, trebuie să respecţi foarte multe legi, care se tot schimbă. Trebuie să ai atenţie mare la achiziţii şi aici este o legislaţie destul de stufoasă. Riscul cel mai mare al unui beneficiar de fonduri europene este că el investeşte nişte bani pe care nu şi-i permite să îi dea înapoi, dacă are vreo problemă. Iar dacă îi dă înapoi, îi dă cu dobânzi şi penalităţi”, spune acesta.
Lucian Stratulat se așteaptă ca livada sa de nuci să devină profitabilă peste numai cațiva ani.