
Nici focurile de avertisment trase de soldaţii americani nu i-au oprit pe sutele de afgani care doreau să fugă din Kabul. Aceştia au încercat să urce în avioanele militare destinate exclusiv personalului diplomatic şi străinilor.
SUA a trimis de urgenţă încă o mie de militari care să asigure securitatea aeroportului, iar britanicii 600.
Mai multe delegaţii străine au luat în avioane mai mulţi politicieni afgani dar şi civili care au lucrat cu ei la ambasadă şi unii au ajuns deja în Canada şi India, de unde privesc în urmă cu frică la ceea ce urmează pentru cei rămaşi acasă.
Talibanii au ocupat palatul prezidenţial şi sediul guvernului, iar soldaţii islamişti patrulează acum şi în zona verde, locul unde până ieri erau ambasadele străine şi sediul misiunii NATO, dar care este acum un cartier părăsit.
Fostul preşedinte afgan Hamid Karzai a transmis un mesaj video în care apare alături de fiicele sale.
Peste 60 de ţări, printre care SUA, Marea Britanie, Germania, România şi Noua Zeelandă au semnat o declaraţie comună în care îşi exprimă solidaritatea cu poporul afgan şi fac apel la noul regim să-i lase să plece pe cei care doresc.
Şi cel puţin deocamdată întreaga lume asta face: priveşte. Potrivit ministrului britanic al Apărării, Marea Britanie şi NATO în ansamblu nu au deocamdată niciun plan să revină în Afganistan.
Urmează acum ca talibanii să-şi facă cunoscute intenţiile privind felul în care vor guverna ţara.