6 milioane de oameni mor anual în urma consumului de tutun și se estimează că acest număr va crește la peste 8 milioane până în 2030. Este un bun moment pentru fumători să reconsidere motivele pentru care recurg la acest viciu şi să încerce să renunţe la el. Când a apărut știrea că fumătorii au mai multe șanse să dezvolte boli severe, în contextul pandemiei de coronavirus, în comparație cu nefumătorii, milioane de fumători au hotărât să renunțe la tutun. Renunțarea poate fi o provocare, în contextul stresului declanșat de COVID-19. Din cei 1,3 miliarde de fumători la nivel global, 60% și-au exprimat dorința de a renunța, dar doar 30% au acces la instrumentele care îi ajută să facă acest lucru.
Nicotina din tutun creează dependență. Legăturile comportamentale și emoționale cu consumul de tutun, cum ar fi țigara cu cafea, tristețea sau stresul, fac dificilă renunțarea la acest obicei.
Cu ajutor specializat, consumatorii de tutun își dublează șansele de a renunța cu succes.
În prezent, peste 70% din cei 1,3 miliarde de consumatori de tutun din întreaga lume nu au acces la instrumentele de care au nevoie pentru a renunța cu succes. Acest decalaj a crescut și mai mult în ultimul an, deoarece forța de muncă din domeniul sănătății a fost angajată în lupta cu pandemia.
De aceea, OMS a lansat campania „Angajează-te să renunți”, prin care își propune să responsabilizeze 100 de milioane de fumători să renunțe la tutun, prin crearea de rețele de sprijin și creșterea accesului la servicii de specialitate.
Acest lucru va fi realizat prin extinderea serviciilor existente, cum ar fi sfaturi scurte din partea profesioniștilor din domeniul sănătății și a serviciilor naționale gratuite, precum și prin lansarea de servicii inovatoare precum Florence, primul lucrător digital în domeniul sănătății al OMS și prin programe de asistență chatbot pe WhatsApp și Viber.
Pentru a ajuta cu adevărat consumatorii de tutun să renunțe, aceștia trebuie să fie susținuți.
Convenția-cadru a OMS privind controlul tutunului (OTCCTC) oferă un răspuns puternic și concertat la epidemia globală de consum de tutun și la costurile sale enorme pentru sănătate, la nivel sociale, pentru mediu și cele economice. Pentru a ajuta țările să implementeze FCTC OMS, OMS a introdus pachetul tehnic MPOWER pentru a sprijini implementarea strategiilor cheie, cum ar fi creșterea taxelor pe tutun, crearea de medii fără fum și ajutor pentru cei care vor să renunțe.
Țigările electronice nu te ajută să renunți la fumat
În ultimul deceniu, industria tutunului a promovat țigările electronice ca sprijin în ținerea sub control a consumului de tutun la nivel mondial. Între timp, au folosit tactici strategice de marketing pentru atragerea copiiilor către aceste produse, scoțând pe piață peste 15.000 de arome atractive.
Dovezile științifice privind aportul țigărilor electronice în lupta împotriva fumatului sunt neconcludente. Trecerea de la produsele convenționale din tutun la țigările electronice nu înseamnă renunțare.
„Trebuie să ne lăsăm ghidați de știință și de dovezi științifice, nu de campaniile de marketing ale industriei tutunului – aceeași industrie care s-a angajat în campanii mincioase pentru a-și vinde produsele care au ucis sute de milioane de oameni”, a declarat directorul general al OMS, dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus. „Țigările electronice generează substanțe chimice toxice, care au efecte nocive asupra sănătății, cum ar fi bolile cardiovasculare și tulburările pulmonare.”