24 februarie 2022 a schimbat destinele a milioane de ucraineni. Viață lor tihnită a fost dată peste cap când rușii au intrat cu bocancii de luptă în oraşele şi casele lor. O ţară întreagă s-a transformat în câteva ore într-un câmp de luptă. Disperați să-și salveze familiile, mulți au trecut granița în România. Câteva sute şi-au găsit adăpost la Iași.
Irina avea o viaţă frumoasă în Harkov, o familie minunată și un serviciu bun – era psiholog și lucra cu copiii cu dizabilități. În ziua în care rușii au început bombardarea orașului, a lăsat în urmă totul, şi-a luat părinții și cei doi copii şi au fugit. Şapte luni au locuit în orăşelul Ungheni din Republica Moldova. Apoi, în octombrie, s-au mutat în România, la Iași. Abia atunci s-au simţit cu adevărat în siguranţă, mărturiseşte Irina.
IRINA KIRICENKO, refugiată din Ucraina: Am ajuns în România recent. Suntem foarte recunoscători țării dumneavoastră pentru sprijinul acordat, pentru că ne-a dat posibilitatea să ne simțim în siguranță, iar copiiilor noștri – să își continue studiile. Eu am venit cu cei doi copii ai mei. Ei învaţă online la o şcoală din Ucraina, dar și participă aici la diverse activităţi, ceea ce îi ajută foarte mult. Încercăm să ne refacem viaţa.
La Iași, Irina lucrează ca psiholog cu organizația Salvați Copiii. Ajută copiii refugiaţi din Ucraina, aflaţi în sistemul de protecţie al DGASPC.
IRINA KIRICENKO, refugiată din Ucraina: Le mulțumesc (n.red.- celor de la Salvați Copiii) pentru că mi-au oferit posibilitatea de a lucra cu copiii ucraineni. Chiar dacă sunt departe de ţară, de casa mea, pot să-i ajut pe aceşti copii ucraineni. Este foarte important pentru mine faptul că pot să le modelez viaţa în bine.
Cea mai mare dorinţă a Irinei este ca perioada refugiului să se încheie şi să revină cu toții acasă.
IRINA KIRICENKO, refugiată din Ucraina: Speranța mea este ca mâine războiul să se încheie și să fie pace.
CUVINTE CHEIE
Articole pe aceeaşi temă