Noul ministru de Externe al Chinei avertizează asupra unui conflict inevitabil cu SUA, în timp ce apără legăturile cu Rusia

Noul ministru de Externe al Chinei, Qin Gang, a avertizat marți că o „confruntare” cu Statele Unite este inevitabilă dacă Washingtonul nu își schimbă cursul, criticând sever politicile SUA, conform CNN.

07 Martie 2023, 09:21 (actualizat 07 Martie 2023, 09:23) Știrile TVR |

Noul ministru de Externe al Chinei, Qin Gang / FOTO: Wikipedia

Qin a fost până de curând ambasadorul Chinei în SUA, perioadă în care și-a construit o reputație de diplomat desăvârșit.

La prima sa apariție ca ministru de Externe, la reuniunea parlamentară anuală a Chinei, acesta a avertizat asupra „consecințelor catastrofale” a ceea ce el a descris drept „un pariu nesăbuit” al Washingtonului în modul în care tratează China.

„Dacă Statele Unite nu calcă frâna și continuă să accelereze pe calea greșită, nimic nu poate împiedica deraierea și, cu siguranță, va exista conflict și confruntare”, a spus Qin în marja Congresului Național al Poporului de la Beijing.

Qin a reproșat Statelor Unite creșterea tensiunilor bilaterale în timp ce apără parteneriatul strâns al Beijingului cu Moscova.

Legăturile dintre cele mai mari două economii ale lumii sunt cele mai proaste din ultimele decenii, iar tensiunile au crescut și mai mult luna trecută, după ce un presupus balon de spionaj chinez a plutit deasupra Americii de Nord și a fost apoi doborât de avioanele de luptă americane.

Marți, Qin a acuzat SUA că au reacționat exagerat și că au creat „o criză diplomatică care ar fi putut fi evitată”.

Incidentul, a spus Qin, arată că „percepția SUA și opiniile despre China sunt serios distorsionate. Statele Unite consideră China drept principalul său rival și cea mai mare provocare geopolitică.”

„SUA pretinde că încearcă să concureze cu China, fără să caute conflicte. Dar, în realitate, așa-numita „concurență” a SUA este o izolare și suprimare completă”, a spus el.

„Controlul și suprimarea nu vor face America mare, iar SUA nu vor opri întinerirea Chinei”, a mai precizat Qin.

Qin a subliniat problema Taiwanului ca fiind „fundamentul bazei politice a relațiilor chino-americane și prima linie roșie care nu trebuie depășită”.

Partidul Comunist Chinez susține democrația autonomă din Taiwan ca parte a teritoriului său, în ciuda faptului că nu l-a controlat niciodată, și refuză să excludă utilizarea forței pentru „reunificarea” acesteia cu China continentală.

Marți, Qin a îndemnat SUA să nu „intervină în afacerile interne ale Chinei” și a pus sub semnul întrebării răspunsurile diferite ale Washingtonului la problemele Ucrainei și Taiwanului.

„De ce SUA vorbește că respectă suveranitatea și integritatea teritorială în problema Ucrainei, dar nu respectă suveranitatea și integritatea teritorială a Chinei în problema Taiwanului? De ce îi cere SUA Chinei să nu furnizeze arme Rusiei în timp ce continuă să vândă arme Taiwanului?” spuse Qin.

Source

Distribuie știrea