BRAȘOV | Școala românească din ultimii 100 de ani, la Muzeul „Casa Mureșenilor”

Globuri pământești, ascuțitori, gume de șters, stilouri, penare, numărători, toate acestea erau folosite de elevii de altădată. Ascuțitorile arătau ca niște jucării, iar caietele de odinioară atrăgeau prin frumusețea lor.

În vremurile trecute, uniformele erau obligatorii la școală. În comunism, fiecare ciclu școlar și preșcolar avea propriile uniforme. Din când în când, elevii de gimnaziu îmbrăcau și uniformele de pionieri. Cămășile albe erau inspirate din cele militare. La ele se atașau cravată roșie și insignă de pionier, iar elevii care erau comandanți de grupe sau de detașament aveau în plus trese, șnururi în culorile drapelului și medalii.

Cele 1.500 de exponate de la muzeul din Brașov aparțin inginerului Cristian Dumitru, care le-a adunat în decurs de 30 de ani. Obiectele la care ține cel mai mult sunt tăblițele de ardezie. Și-a dorit  una după ce a văzut un exemplar în bojdeuca lui Creangă.

Cele mai vechi piese expuse sunt manualele din a doua jumătate a secolului al XIX-lea, o diplomă semnată de Spiru Haret din 1884 și tăblițele de ardezie, de la 1900. O sală este special dedicată oracolelor de la sfârșitul claselor a VIII-a sau a XII-a. Vechile jurnale cu coperți frumoase au fost și ele înlocuite azi de pagini pe diverse rețele de socializare.

Expoziția de la Muzeul „Casa Mureșenilor” poate fi vizitată până la finalul lunii august.

Source

Distribuie știrea