De 13 ani duce o luptă continuă cu boala Parkinson, o maladie crudă care răpește mult din mobilitatea celor loviți de această afecțiune. Totuși, un tratament revoluționar l-a făcut să se ridice pur și simplu din pat și să devină independent. Este povestea fericită a unui bărbat de 64 de ani din Galați, care este primul pacient al noului centru regional de tratament multimodal al bolii Parkinson. Atenție, urmează imagini care vă pot afecta emoțional!
Bărbatul și-a descoperit afecțiunea în 2010, când a observat că îi tremură mâinile. Pe măsură ce anii au trecut, starea de sănătate s-a degradat tot mai mult. Astfel a ajuns la Spitalul de Urgență Sf. Apostol Andrei din Galați, în imposibilitatea de a merge sau de a se hrăni singur.
Acolo, medicii au folosit o nouă terapie, prin care pacientului i se atașează de abdomen un instrument medical prin care este pompată medicația direct în intestinul subțire.
În numai 4 zile, bărbatul a devenit alt om.
Conf. dr. Mihaela Lungu, şefa Secţiei de Neurologie, Spitalul de Urgenţă Galaţi: Se face o intervenție chirurgicală minim invazivă, se montează un tub în intenstinul subțire și el este conectat la o pompă, iar acea pompă injectează, în mod continuu, substanța care lipsește la bolnavul cu Parkinson, adică dopamină. Pacientul nostru imobilizat la pat și care în 4 zile a plecat pe picioare și acum își lucrează grădina.
În toți anii, și familia a dus greul alături de pacient. Soția i-a fost alături în cele mai dificile perioade.
Carmen Borș, soția pacientului: Era imobilizat la pat. Nu total, dar majoritatea timpului la pat era. E bine, e afară, merge, mănâncă, nu mai depinde de mine.
Centrul de tratament multimodal al bolii Parkinson funcționează în cadrul clinicii de Neurologie. Pentru realizarea acestei intervenții medicale este nevoie de o echipă formată din chirurgi, gastroenterologi, neurologi și medici de terapie intensivă.
Dr. Bianca Stan, medic rezident: A vedea un pacient că merge în 2 zile este un lucru mare. La nivel de România, sunt peste 70.000 de pacienți cu boala Parkinson și încă un număr încă pe atât de mare nediagnosticați.
Mihaela Codreanu, asistentă medicală: Spectacolul a fost la sfârșit, pentru că, la final, am reușit să îi dau un iaurt în mână, să mănânce singur, e adevărat cu puțin ajutor, dar a mâncat și a reușit să mănânce singur.
În cadrul Spitalului din Galaţi, în evidența medicilor sunt 870 de pacienți cu Parkinson. Noul centru regional va ajuta pacienți și din județele Brăila și Vrancea.