Regele Charles al III-lea îşi încheie vizita istorică din Germania printr-o deplasare memorială la Hamburg

31 Martie 2023, 16:09 (actualizat 31 Martie 2023, 16:11) Știrile TVR |

Regele Charles va fi însoțit de Regina Consoartă Camilla

În încheierea primei sale vizite efectuate în străinătate în calitate de Rege, Charles al III-lea a călătorit vineri dimineaţă, alături de Regina-consoartă Camilla, cu un tren de mare viteză ICE, vopsit în culorile Germaniei. Destinaţia a fost Hamburg, al doilea oraş ca mărime al ţării, iar la bord s-a aflat şi preşedintele german Frank-Walter Steinmeier.

La capătul unei călătorii cu trenul ce a durat aproape două ore, un eveniment rarisim în cadrul unei vizite de stat, suveranul britanic a depus în gara Dammtor o coroană de flori în faţa monumentului construit în amintirea copiilor evrei trimişi în Marea Britanie pentru a scăpa de ororile nazismului.

Apoi, Regele Charles al III-lea s-a deplasat la Biserica Saint-Nicolas, distrusă de bombardamentele aeriene britanice şi americane din 1943, pentru un moment de reculegere alături de preşedintele german, considerat un reper moral în această ţară.

Suveranul britanic îşi va încheia deplasarea de trei zile prin vizite programate vineri după-amiază la o serie de instalaţii ecologice din portul oraşului Hamburg, urmate de o scurtă reprezentaţie a unei trupe care cântă piese din repertoriul The Beatles, legendarul grup englez care şi-a început cariera în acest oraş portuar german.

Vizita de la Biserica Saint-Nicolas, lăsată în ruine şi devenită un memorial, este considerată în Germania un semnal de responsabilitate şi de reconciliere „de o mare importanţă”, mai semnificativ decât „oricare alt discurs”, potrivit cotidianului Bild.

„Semnul reconcilierii dintre doi inamici de război şi comemorarea comună a victimelor reprezintă un semnal important”, a declarat episcopul de Hamburg, Kirsten Fehrs, care a oficiat vineri Liturghia reconcilierii de la Coventry.

Pe 24 iulie 1943, Marea Britanie şi Statele Unite au lansat operaţiunea „Gomora”, care a făcut peste 30.000 de victime în Hamburg. A fost unul dintre cele mai devastatoare atacuri aeriene din istorie, alături de bombardarea oraşului Dresda.

Chestiunea suferinţelor îndurate de civilii germani în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial rămâne un subiect foarte delicat şi adeseori tabu într-o ţară care s-a făcut vinovată de moartea a 6 milioane de evrei pe durata regimului nazist.

Acele bombardamente aeriene au rămas printre cele mai controversate acţiuni de război întreprinse de Aliaţi, întrucât erau menite să terorizeze populaţia şi să oblige regimul lui Hitler să se predea, cu preţul a zeci de mii de victime civile.

Extrema dreaptă germană citează adeseori suferinţele îndurate de civili în timpul acestor bombardamente pentru a se exonera de vinovăţia legată de nazism, care marchează această ţară din anii 1970.

Apropierea germano-britanică şi viitorul relaţiilor dintre cele două ţări au făcut parte dintre marile teme ale vizitei de trei zile întreprinse de Charles al III-lea, prima sa vizită în străinătate în calitate de rege.

Vizita suveranului britanic reprezintă şi un gest european important după ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Charles al III-lea, primul monarh britanic care a susţinut un discurs, joi, în Bundestag, a deplâns reapariţia „flagelului” războiului în Europa atunci când a evocat invazia rusă din Ucraina, dar a subliniat totodată că aliaţii pot „găsi curaj în unitatea lor”.

Source

Distribuie știrea