Teodora Drăgoi şi Boris Velimirovici propun un dialog despre conceptul de diversitate, fie etnică, religioasă și culturală, în 2023, în România multietnică. Discuția are ca punct de plecare recenta declarație a Ligiei Deca, ministrul Educației care asigură că “diversitatea sexuală” nu va fi menționată în noile legi ale educației. Invitați să discute despre conceptul de diversitate și pericolul ca această valoare să se piardă sunt filosofi, sociologi, reprezentanți ai părinților și ai elevilor.
În urma scrisorii celor 13 culte, despre care am mai vorbit într-o ediție anterioară, revenim pe tema diversității căci, în data de 5 aprilie, la Ora Guvernului, ministrul Educației, Ligia Deca, i-a asigurat pe semnatari că în pachetul de legi ale educaţiei nu se vor regăsi sintagma „diversitate sexuală” şi nici unele care să se refere la ideologia de gen.
Ce înseamnă această declarație pentru diversitatea din România? Oare, așa cum spunea de curând filosoful Ciprian Mihali, în România contemporană “diversitatea se oprește acolo unde decide patriarhatul național” ? Într-o țară membră UE, al cărei moto-ul este «Uniți în diversitate», iată că acest concept devine problematic.
În emisiunile noastre discutăm adeseori despre diversitate și respectul pentru cel de lângă noi. Duminică, 9 aprilie, la Info Etnic ne-am propus să aflăm cum afectează aceste decizii societatea noastră. Întrebarea pe care o ridică cei doi moderatori este de ce sintagma “diversitate sexuală” nu se va regăsi în legea educatiei și, mai mult, acest lucru înseamnă că astăzi conceptul de diversitate este în pericol în țara noastră?
Pornind de la dreptul la diversitate stipulat în convenții internaționale semnate de statul român, inițiem un dialog despre societatea noastră, despre cenzură, despre democrație și valorile actuale, într-o Românie diversă.
La discuție, alături de cele două gazde, Teodora Drăgoi şi Boris Velimirovici, vor fi prezenți: conf. univ. dr. Ciprian Mihali – filosof, prof. Foszto Laszlo – sociolog, Iulian Cristache – președinte Federaţia Naţională a Asociaţiilor de Părinţi și Ariana Duduna – președinte Asociația Elevilor din Constanța.
Cum ne afectează astfel de evenimente, cum le înțelegem și ce implicații au în promovarea diversității etnice, religioase sau culturale, aflăm duminică, 9 aprilie, de la ora 11.00, la „INFO Etnic”, în direct la TVR INFO. Echipa emisiunii dă întâlnire telespectatorilor săi şi online, pe pagina de FaceBook Alte Minorităţi şi pe tvrplus.ro.
***
Întâlniri în direct cu telespectatorii, din cel mai mare studio al Televiziunii Române, dezbateri ample privind evenimentele majore din societatea românească ce au un impact şi asupra celor 20 de minorităţinaţionale. Astfel se poziţionează, din octombrie, emisiunea „INFO Etnic”, ce poate fi urmărită în fiecare duminică, de la ora 11.00, la TVR INFO. Jurnaliştii TVR Teodora Drăgoi şi Boris Velimirovici analizează, alături de invitații lor, cele mai importante momente din viaţa comunităţilor etnice care trăiesc pe teritoriul ţării noastre.