Jocurile video pot declanșa probleme de ritm cardiac copiilor

Un nou studiu publicat în Heart Rhythm Society susține faptul că jocurile video pot declanșa copiilor probleme de ritm cardiac… potențial letale. Cercetătorii au descoperit un model rar, dar distinct, la copiii care își pierd cunoștința în timp ce joacă jocuri video.

07 Aprilie 2023, 13:43 (actualizat 07 Aprilie 2023, 13:45) Știrile TVR |

Cercetătorii au analizat literatura de specialitate și au lansat o campanie de informare în mediul online la nivel mondial pentru a identifica exemple de copii care s-au confruntat cu o pierdere bruscă de conștiință în timp ce jucau jocuri video. În cele 22 de cazuri pe care le-au descoperit, cel mai frecvent declanșator a fost jocul de război multiplayer. Cei mici care suferă de această pierdere bruscă de memorie sunt identificați ulterior cu diferite tulburări de ritm cardiac pe care le aveau deja. Prin urmare, jocurile video pot amplifica aceste tulburări. Alarmant este faptul că unii dintre copiii identificați de cercetători au și murit în urma unui stop cardiac.

In peste 60% dintre cazuri, este vorba și de baza genetică a celor mici. Astfel, investigarea unui copil care și-a pierdut cunoștința în timpul unei partide de joc video a dus la diagnosticarea mai multor membri ai familiei cu o problemă gravă de ritm cardiac.

Unul dintre medici susține că „familiile ar trebui să se gândească la măsuri de siguranță serioase legate de jocurile video dacă își au copii diagnosticați cu o problemă de natură cardiacă”.

Totodată, este important de menționat că jocurile video nu reprezintă întotdeauna o „alternativă sigură” la sporturile competitive fizice, așa cum sunt adesea considerate. La momentul incidentelor cardiace, o mare parte dintre pacienți se aflau în stări emoționale intense, tocmai câștigaseră runda sau intrau în conflict cu partenerii de joc.

Studiul notează că, deși acest fenomen nu este o întâmplare obișnuită, el devine din ce în ce mai răspândit. „După ce am avut grijă de copii cu probleme de ritm cardiac de mai bine de 25 de ani, am fost uimit să văd cât de răspândită este această problemă și să constat că unii dintre ei chiar muriseră din cauza ei. Toți colaboratorii sunt dornici să facă public acest fenomen, astfel încât colegii noștri de pe tot globul să îi poată recunoaște și să-i protejeze pe acești copii și familiile lor”, a menționat colaboratorul studiului, dr. Jonathan Skinner din Sydney.

Un articol de Maria Chiriță

Source

Distribuie știrea