Totodată, PSD consideră că România trebuie să fie în continuare alături de Ucraina și să asigure tranzitul cerealelor din această țară către state terțe din Uniunea Europeană și către rutele comerciale din Marea Neagră, se spune într-un comunicat al formațiunii politice. Conform unor surse din PNL, liberalii nu sunt de acord cu solicitarea PSD, considerând că nu MAE ar trebui să se ocupe de asta, ci Ministerul Agriculturii.
„PSD solicită Ministerului Afacerilor Externe să inițieze discuții diplomatice cu autoritățile din Ucraina pentru suspendarea temporară a exporturilor de cereale pe piața românească, după modelul aplicat în Polonia. Totodată, PSD consideră că România trebuie să fie în continuare alături de Ucraina și să asigure tranzitul cerealelor din această țară către state terțe din Uniunea Europeană și către rutele comerciale din Marea Neagră”, tramsmite PSD, într-un comunicat.
Liberalii nu sunt de acord cu solicitarea PSD, considerând că Ministerul Agriculturii ar trebui să poarte discuțiile cu partea ucraineană, nu MAE, conform unor surse din PNL.
PSD invocă „dificultățile majore întâmpinate de fermierii români ca urmare a facilitării comerțului cerealelor ucrainene”, care ar trebui „rezolvate printr-un dialog diplomatic constructiv între cele două state”.
Ministerul Agriculturii din România este pregătit să asigure sprijinul tehnic reprezentanților MAE, în cadrul discuțiilor diplomatice cu partea ucraineană, mai transmite PSD.
«Totodată, PSD propune ca România să susțină în cadrul „Comitetului Reprezentanților Permanenți ai guvernelor statelor membre pe lângă Uniunea Europeană” (COREPER) ca Regulamentul 870/2022 privind regimul taxelor vamale pentru produsele ucrainene să fie aplicat diferențiat la nivelul Uniunii. Astfel, statele membre ale UE care își asigură consumul intern din producția proprie ar trebui să permită doar tranzitul cerealelor din Ucraina către statele membre care nu își pot acoperi necesarul de consum din producția proprie. O astfel de măsură ar fi cu adevărat echitabilă atât pentru fermierii ucraineni, cât și pentru fermierii din statele membre ale UE», se mai spune în comunicat.
Comunicatul vine în contextul în care premierul Nicolae Ciucă se întâlnește cu fermierii români.
Mii de fermieri din toată ţara protestează de câteva zile, nemulţumiţi că piaţa este invadată de cereale ieftine din Ucraina. Sunt supăraţi, la fel ca şi fermierii polonezi sau bulgari, că nimeni nu ia măsuri. Ei cer soluţii la nivelul Uniunii Europene, care a scutit de taxe importurile din Ucraina.