„Nu ne putem baza pe practicile anterioare. Acestea au dat greş. Ucraina este deschisă la acest dialog. Prin eforturile unite ale celor din lumea liberă, vom asigura reinstaurarea domniei legii şi nu domnia forţei şi vom face ca Marea Neagră să fie un loc al păcii”, a spus Reznikov.
El a amintit că în urmă cu peste 400 de zile, „Rusia a început o invazie completă, care a ucis mii, a forţat milioane să îşi părăsească propriile case, a făcut oraşe întregi una cu pământul„.
Astfel, războiul din Ucraina este un conflict „cum Europa nu a mai văzut de 80 de ani„. În acest context, a arătat ministrul ucrainean, hrana şi energia „au fost folosite ca arme” şi au fost încălcate toate normele dreptului internaţional.
În cadul primului panel de discuții președintele Forumului International de securitate Halifax a subliniat rezistența și sacrificiul Ucrainei în fața invaziei trupelor rusești. El a spus că Marea Naeagră ar fi putut deveni un iaz al Rusiei, fără sacrificiul Ucrainei.
Peter Van Praagh, președintele Forumului International de securitate Halifax: În februarie 2022, a încceput o noua eră pentru întreaga lume și pentru Marea Neagră, printr-o invazie la scară largă în Ucraina. Președintele Zelenski a inspirat poporul să se apare, să reziste, să supraviețuiască, să câștige. Dacă Ucraina s-ar fi predat, asa cum l-au sfătuit unii dintre liderii europeni, nu este greu să ne imaginăm unde am fi acum(…) O Europă slăbită, o Alianță Nord Atlantică divizată, o Americă umilită de puterea imperiului rus susținut de China lui Xi Jinping. Marea Neagră ar fi putut deveni un iaz al Rusiei. Dar nu suntem aici, dimpotrivă, totul datorită sacrificiului Ucrainei.