„Această țară prietenoasă, vecină la Marea Neagră și aliată a NATO, adaugă Bayraktar TB2 la arsenalul său”, a scris pe Twitter diplomatul, Ozgur Kivanc Altan.
România, prieten, vecin la Marea Neagră și aliat NATO, adaugă #BayraktarTB2 SİHA la inventarul său. Această capacitate strategică, prin care s-au câștigat multe bătălii, este un nou semn al parteneriatului nostru strategic cu România. @BaykarTech @IsmailDemir @Haluk pic.twitter.com/R7dA5WMajT
— Özgür Kıvanç Altan (@vanc_ozgur) April 26, 2023
România și-a anunțat pentru prima dată intenția de a cumpăra dronele în august anul trecut. Aparatele și-au dovedit eficiența în Libia și Azerbaidjan, apoi în Ucraina, unde au fost folosite cu succes pentru a distruge sistemele rusești de apărare aeriană, pentru a aproviziona convoaiele și multe altele. Sunt capabile să zboare până la 27 de ore cu peste de 200 de kilometri pe oră și pot transporta patru muniții inteligente ghidate cu laser, potrivit constructorului.
Ministerul Apărării mai așteaptă aprobarea Parlamentului pentru a mai comanda și 54 de tancuri americane Abrams la mâna a doua, submarine, nave antimină și echipamente noi pentru navele de război românești. Vrea, de asemenea, cea mai nouă generație de avioane de luptă americane, F-35.
Amintim că în toamna anului trecut Ministerul Apărării a solicitat acordul Parlamentului pentru achiziția a 18 drone Bayraktar TB2 evaluate la 300 de milioane de dolari.
Tot în toamna anului trecut compania turcă a Baykar Makina anunțat începerea asamblării dronelor TB2 pentru Polonia, ulterior fiind efectuate livrările.
Polonia primul beneficiar al TB2 din statele membre NATO, desigur, cu excepția Turciei. România și Slovacia sunt următoarele state care vor fi înzestrate cu TB2.
Bayraktar TB2, caracteristici
Este un aparat de zbor fără pilot, de tip avion, are o lungime de 6,5 metri și anvergura aripilor de 12 metri. Greutatea maximă la decolare este de 650 de kilograme. Drona poate transporta două rachete dirijate de mare precizie MAM-L, cu o greutate de 21,5 kilograme fiecare, și două rachete MAM-C, cu o greutate de șapte kilograme fiecare. Acestea pot lovi ținte aflate la distanțe cuprinse între doi și opt kilometri. Autonomia de zbor a dronei este de până la 24 de ore, iar raza de acțiune în zona de vizibilitate este de până la 150 de kilometri.
Armata va dispune de două tipuri de drone: Bayraktar TB2 și Watchkeeper X
În decembrie 2022 Ministerul Apărării Naționale și Elbit Systems au semnat contractul pentru achiziția de drone Watchkeeper X pentru Armata română.
România va achiziționa 7 sisteme Watchkeeper X. Fiecare sistem dispune de un centru de comandă și control la sol și trei drone, asemenea achiziției de TB2. Vor intra astfel în dotarea Armatei 21 de drone Watchkeeper X. Numărul centrelor de comandă e esențial pentru dispunerea UAV-urilor și acoperirea întregului teritoriu național.
Spre deosebire de Bayraktar TB2, dronele Watchkeeper vor fi produse prin implicarea directă a industriei de apărare din România, contractul fiind câștigat de Elbit în urma unei licitații.