Julie Williams, expert în boala Alzheimer, susține că există șanse pentru un tratament până în 2040

Profesorul Julie Williams, unul dintre cei mai importanți cercetători din Marea Britanie specializați în boala Alzheimer, spune că există motive pentru speranță în ceea ce privește găsirea unui tratament eficient până în 2040. În ultimii șapte ani, s-au realizat progrese semnificative în cercetarea bolii, iar Williams este optimistă că terapiile genetice avansate vor dezvălui mai multe despre boală și vor ajuta la dezvoltarea unui tratament care va încetini sau chiar va opri apariția deteriorării cognitive.

04 Mai 2023, 10:43 (actualizat 04 Mai 2023, 10:47) Știrile TVR |

În prezent, boala Alzheimer este o formă progresivă de demență care nu are niciun tratament eficient

În prezent, boala Alzheimer este o formă progresivă de demență care nu are niciun tratament eficient pentru a încetini progresia simptomelor. Cu toate acestea, Williams este optimistă în legătură cu terapiile genetice avansate care vor ajuta la dezvoltarea unui tratament care va încetini sau chiar va opri apariția deteriorării cognitive. În plus, progresele în cunoștințele despre genele implicate în boala Alzheimer au crescut semnificativ în ultimii ani, de la doar trei gene cunoscute în 2009 la 92 astăzi.

Boala Alzheimer afectează aproximativ 850.000 de oameni în Marea Britanie în fiecare an, iar în fiecare an există peste 10 milioane de cazuri noi de demență pe tot globul, potrivit Alzheimer’s Disease International. Williams subliniază faptul că nu toate simptomele de demență sunt legate de boala Alzheimer, dar boala Alzheimer este principalul diagnostic al celor care suferă de demență, ceea ce face necesară abordarea acestei boli în vederea prevenirii creșterii cazurilor de demență în anii și deceniile următoare.

Cercetarea bolii Alzheimer a fost dificilă, dar Williams susține că aceasta accelerează și se îmbunătățește tot timpul. În ultimii ani, cunoștințele despre genele implicate în boala Alzheimer au crescut semnificativ, iar progresele în tehnicile de testare au făcut testele mai accesibile și mai ieftine decât înainte. Cercetătorii au descoperit că genele defecte afectează modul în care funcționează celulele imune numite microglia, care sunt responsabile pentru curățarea „gunoiului” din creier. Dacă aceste celule sunt mai puțin eficiente în curățarea gunoiului autentic, pot elimina din greșeală celulele creierului sănătoase, inclusiv sinapsele, ceea ce duce la pierderea conexiunilor, a gândurilor și a amintirilor.

Deși nu există un tratament unic pentru boala Alzheimer, cercetătorii sunt optimiști că abordarea holistă poate duce la găsirea unor tratamente eficiente până în 2040.

Articol de Maria Chiriță

Source

Distribuie știrea