Ce așteptări au turcii de la alegerile prezidențiale și parlamentare de duminică. Echipa TVR transmite de la Ankara. „În ultimii 10 ani, guvernul a schimbat direcţia. Îi putem spune ‘boala puterii'”

Turcia se pregătește pentru alegerile de duminică. Oamenii sunt chemați să voteze un președinte și un nou Parlament, într-un context dificil, la 3 luni după seria de cutremure soldate cu peste 50 de mii de victime. Urmele dezastrului se văd și acum, iar economia Turciei, deja slăbită, potrivit analiștilor, încearcă să reziste. Alegerile sunt urmărite cu interes și în afara Turciei, de partenerii din NATO, dar și de țările vecine și de cele din Uniunea Europeană, care speră într-o apropiere mai mare a Ankarei de Occident. Echipa TVR a ajuns vineri la Ankara și a transmis pentru principalul Telejurnal.

12 Mai 2023, 20:55 (actualizat 12 Mai 2023, 21:41) Știrile TVR |

La momentul transmisiunii live, vineri seară, la Ankara avea loc un miting de susținere al candidatului opoziției unite, Kemal Kilicdaroglu. A participat și primarul Istanbulului, Ekrem Imamoglu.

Oamenii sunt nemulțumiți în primul rând de scăderea nivelului de trai. Inflația este galopantă în Turcia. Numai în aprilie a fost de peste 44%.

În octombrie, anul trecut, a fost o inflație de peste 85%!

De asemenea, lira s-a prăbușit, cu consecințe dramatice asupra nivelului de trai.

Alegerile de duminică sunt așteptate cu interes în întreaga Turcie, în condițiile în care milioane de oameni afectați de cutremurele din 6 februarie așteaptă ca promisiunile guvernului să fie puse în practică.

Acest loc a fost distrus. Aici este casa în care locuiesc. Şi aici este locul în care construiesc alta, cu propriile mele resurse. Dacă voi reuşi, vreau să locuim aici, iar votul meu vă merge la Partidul AK (al lui Erdogan n.r.).

Nu vor să lase actualul guvern să mai conducă ţara. Vor pur şi simplu să schimbe actualul guvern. Iar aceasta este părerea celor tineri.

În cel mai mare oraș al Turciei, Istanbul, acolo unde actualul președinte a fost primar, alegătorii au tendința să își schimbe opțiunile electorale.

A fost acelaşi guvern timp de 20 de ani. În primii 10 ani, a avut succes, dar în ultimii 10 ani a schimbat direcţia. Îi putem spune „boala puterii”. Criza economică recentă ne-a afectat foarte adânc, foarte, foarte mult.

De asemenea, alegerile sunt privite cu interes de la Atena, iar mesajul transmis de premierul grec într-un interviu a fost unul cu multe înțelesuri.

Kyriakos Mitsotakis, premierul Greciei: Îi voi întinde o mână prietenească oricui este ales de către poporul turc şi încearcă să construiască pe conjunctura obţinută după cutremurele devastatoare. Dar nu sunt naiv. Ştiu că politica externă a ţărilor nu se schimbă de la o zi la alta. Dar sper că viitorul guvern al Turciei va reconsidera în totalitate abordarea sa faţă de Occident, nu doar faţă de Grecia, faţă de Europa, faţă de NATO şi faţă de Statele Unite.

Cele mai recente sondaje de opinie îl dau favorit în alegerile prezidențiale pe candidatul opoziției, Kemal Kilicdaroglu, cu o diferență destul de mare în fața actualului președinte Recep Tayyp Erdogan.

Ozgur Unluhisarcikli, director al Biroului din Ankara al German Marshall Fund: Pentru prima dată în cei 20 de ani de când Erdogan a ajuns la putere, el se confruntă cu o provocare electorală reală, pe care ar putea să o piardă. Acest lucru face aceste alegeri importante. Iar, ca fapt divers, în aceste alegeri nu este vorba doar despre două partide sau doi lideri care concurează, ci de două viziuni.

Este vorba despre viziunea actualului președinte, despre un stat sigur, o societate unitară, cu puterea în mâinile executivului.

De cealaltă parte, este viziunea liderului opoziției, a unei societăți pluraliste și mai democratice, spun analiștii politici.

Source

Distribuie știrea