Alocațiile pentru copii nu cresc de la 1 iulie. Ci abia la începutuL anului viitor, a anunțat șeful Camerei Deputaților, for decizional pentru legea deja adoptată în Senat. Ludovic Orban a declarat că actuala coaliție de guvernare își menține angajamentul de a dubla alocațiile. Social democrații ar putea ataca legea la Curtea Constituțională. Și între timp, pregătesc un nou proiect pentru majorarea alocațiilor.
Copiii mai au de așteptat până la începutul anului viitor pentru o nouă majorare a alocațiilor. Deocamdată nu sunt bani pentru o creștere a sumelor de la 1 iulie, susțin oficialii. Deși o ordonanță a guvernului Orban din 2020 prevedea pentru acest an doua etape de majorare, la 1 ianuarie și la 1 iulie.
Ludovic Orban, preşedintele PNL: “Următoarea creştere va fi de la 1 ianuarie 2022, aşa cum este amendamentul la legea de adoptare a ordonanţei care a trecut de Senat şi e în dezbaterea Camerei Deputaţilor. Menținem acea majorare care este stabilită prin lege”.
Senatorii au stabilit la finalul anului trecut că alocațiile cresc o dată pe an. Acum, statul alocă 214 lei pentru copiii cu vârste între 2 și 18 ani. Și 427 de lei pentru cei mai mici de 2 ani sau cu dizabilități. În total, aproximativ 3,6 milioane de copii primesc alocații.
Raluca Turcan, ministrul Muncii: “În momentul de față, pentru alocații alocăm deja 1 % din PIB. Și majorarea de la 1 iulie presupune încă un efort bugetar de aproximativ două miliarde de lei. În construcția bugetară pe care o avem până la rectificarea bugetară, cele două miliarde de lei nu sunt prevăzuți acum pentru plata alocațiilor. Este o realitate”.
Ana Măiță, Asociația Mame pentru Mame: Înţelegem că nu poate fi crescută alocaţia pentru toţi copiii. Am toată înţelegerea pentru o viziune macroeconomică înţeleaptă, dar aş vrea ca acei copii aflaţi în situaţii foarte dificile să primească un ajutor în mod ţintit de la Guvernul României”.
Guvernul are și un plan de rezervă în cazul în care deputații decid ca alocațiile să fie majorate de la 1 iulie. Amânarea ar urma să fie stabilită prin ordonanță de urgență. Social democrații pregătesc însă un nou proiect.
Marius Budăi, deputat PSD, fost ministru al Muncii: “PSD a înregistrat ieri la Senat un proiect de lege care își propune plafonarea indemnizațiilor din consiliile de administrație ale companiilor de stat și acolo unde statul este majoritar. Și în acest mod poate își vor da seama guvernanții că vor avea și bani pentru majorarea alocațiilor”.
Economiștii atrag atenția că totul se măsoară în funcție de creșterea economică.
Alexandru Mitroi, analist economic: “Atunci când ne vom fi permite trebuie să ridicăm în prioritate grija pentru copii. Singura noastră soluție este creșterea economică. Dacă ai o creștere economică substanțială atunci iți poți permite să finanțezi sub 1 % în jur de 0,7 – 0,8 %. Ei, pentru asta trebuie investiții”.
Termenul pentru dublarea alocațiilor adoptată anul trecut de Guvern expiră în 2022. Atunci suma primită de părinți pentru copiii peste doi ani ar trebui să ajungă la 300 de lei, respectiv 600 de lei pentru cei sub 2 ani ori cu dizabilități.