Trecem repede peste clişeul cu pandemia care ne-a afectat foarte tare, ştim deja asta, o simţim cu toţii, şi intrăm direct în subiectul dureros: românii nu mai sunt atât de atraşi de viaţa de familie. Numai anul trecut, peste 23 de mii de cupluri au ales să divorţeze.
Adică la fiecare 3,5 căsătorii, o despărţire. Şi dacă vă întrebaţi dacă pandemia a avut totuşi vreun rol, atunci comparaţia cu anul anterior e evidentă: datele institutului Naţional de Statistică arată că în 2019 aveam un divorţ la 4 căsătorii, iar în primii ani de după Revoluţie, se înregistra un divorţ la 6 căsătorii. Creşterea asta exponenţială a ratei divorţurilor arată că ne confruntăm deja cu un fenomen. Şi poate vă întrebaţi, pe bună dreptate, ce treabă au divorţurile cu economia. Păi au! Unii specialişti, mai cinici, spun că atunci când un cuplu se desparte, o gospodărie se transformă în două, se construiesc şi se cumpără case, mobilă, apar mai multe facturi, iar efectul este de creştere a consumului şi impulsionare a economiei. Alţii spun că, de fapt, puterea stă în unitate. Aşa că am apelat la cel mai bun om care ne putea lămuri dilema: profesorul de finanţe comportamentale Adrian Mitroi.
Şi nu suntem noi mai speciali, din fericire. Ba chiar, la noi abia acum începe această modă a divorţurilor, şi poate ar trebui să nu luăm exemplul, de data asta. În ţările din Vestul Europei, conceptul de familie este mult mai fragil. Statisticile oficiale arată că în Luxemburg, aproape 9 din zece căsnicii se termină cu un divorţ. Iar în Franţa, Spania, sau Portugalia, una din două căsătorii este sortită eşecului. Noi stăm bine, dacă ne comparăm cu ei, suntem încă familiştii Europei. Aşa că ne putem pune întrebarea: dacă divorţul are efecte negative din punct de vedere economic, este reversul valabil? Aduce căsătoria prosperitate economică?
Concluzia e clară: iubiţi-vă, faceţi familii, şi o să fiţi fericiţi şi prosperi. Şi staţi liniştiţi, nu e totul atât de negru. Restricțiile din perioada pandemiei au avut şi efecte pozitive, au dus la o creştere a numărului de sarcini! 2021 e anul baby boom, estimarea e că numărul nou-născuţilor va trece anul ăsta de 200 de mii, o creştere enormă faţă de anul trecut.
O analiză de Daniel Coman