Conferinţa KAS – SEECOM, de la Sarajevo. Dr. Peter Frey, despre provocările şi ameninţările momentului

Trăim într-o perioadă pe care unii analişti o numesc o “eră a policrizelor”, caracterizată prin incertitudine globală. De aici, provocări uriaşe pentru jurnalişti şi comunicatori din întreaga lume. Cu atât mai mult pentru cei de la frontiera sud-estică a Europei, o regiune tensionată în mod tradiţional , aflată acum în vecinătatea războiului declanşat de Rusia în Ucraina. Se ştie bine, însă, că agresiunea militară a Moscovei este intens susţinută de cea mediatică. Tot acest conflict a creat condiţii favorabile şi pentru alte regimuri autoritare, precum cele din China, Turcia şi Iran, de a se lansa într-o puternică ofensivă informaţională asupra lumii libere şi, cu prioritate, asupra celei mai vulnerabile regiuni: sud-estul Europei.

02 Iunie 2023, 13:11 (actualizat 02 Iunie 2023, 14:42) Știrile TVR |

Cum ar trebui gestionate aceste provocări, cum ar trebui combătute eficient asemenea ameninţări? – este marea întrebare la care şi-a propus să răspundă Conferinţa KAS – SEECOM, desfăşurată zilele trecute la Sarajevo.

Unul dintre răspunsuri este jurnalismul de calitate. Iar aici, recomandarea specialiştilor în comunicare merge pe două direcţii: păstrarea principiilor de bază ale jurnalismului, precum pluralismul surselor de informare şi echidistanţă, concomitent cu reevaluarea conceptului de a prezenta toate punctele de vedere, care deseori se dovedeşte o capcană, o invitaţie la propagarea dezinformării.

Este o graniţa subţire între aceste două direcţii aparent contradictorii, despre care am discutat cu un reputat jurnalist german, cu o vastă experienţă în conducerea celui de-al doilea canal al televiziunii federale.

Dr. Peter Frey, fost redactor-sef al postului public de televiziune ZDF din Germania

• Astăzi, mai mult decât înainte, jurnaliştilor li se cere să fie experți în anumite probleme: politică de sănătate , strategii de război, criza refugiaților.

• Ca jurnalist, trebuie să privești în spatele diferitelor interese și să fii critic față de politicieni, chiar în condiţii de criză. Trebuie să rămâi de partea publicului tău, a cetățenilor obișnuiți.

• Democrația înseamnă pluralism, conflict, discuție. Așa că haideți să organizăm dezbateri! Nu are niciun sens să-i prezentați doar pe cei care au aceeași opinie ca a dumneavoastră. Asta nu înseamnă că trebuie să oferim spaţiu de emisie şi unor oameni care, prin atitudinile lor, sunt inamici ai democrației.

Articol de Mihai Rădulescu

Source

Distribuie știrea