Marea Britanie a condamnat miercuri seară decizia „perversă” a justiţiei ruse, care a desemnat drept „extremiste” organizaţiile care au conexiuni cu opozantul preşedintelui Vladimir Putin aflat în închisoare, Aleksei Navalnîi, decizie ce deschide calea intensificării represiunii împotriva susţinătorilor opozantului rus, informează AFP, citată de Agerpres.
„Este vorba de încă un atac kafkian la adresa celor care se ridică împotriva corupţiei şi în favoarea unor societăţi deschise, precum şi o încercare deliberată de a scoate efectiv în afara legii opoziţia reală din Rusia”, a declarat într-un comunicat de presă ministrul britanic al afacerilor externe, Dominic Raab.
La rândul lor, Statele Unite au condamnat decizia „deosebit de îngrijorătoare” a justiţiei ruse de miercuri şi au solicitat eliberarea „imediată şi necondiţionată” a opozantul rus aflat în închisoare.
„Această decizie pune în pericol de urmărire penală şi detenţie angajaţii, voluntarii şi miile de simpatizanţi din toată Rusia pentru exercitarea drepturilor fundamentale ale omului, garantate de Constituţia Rusiei”, a declarat purtătorul de cuvânt al diplomaţiei americane, Ned Price.
Decizia justiţiei ruse vizează în special Fondul pentru lupta împotriva corupţiei (FBK), cunoscut pentru anchetele sale răsunătoare cu privire la stilul de viaţă al elitelor din Rusia şi delapidările comise de membrii acesteia, precum şi birourile regionale ale opozantului Navalnîi, care se ocupă de organizarea manifestaţiilor şi a campaniile electorale.
Navalnîi, care execută o pedeapsă de doi ani şi jumătate cu închisoarea pe baza unor acuzaţii pe care liderul opoziţiei ruse le consideră măsluite, a negat acuzaţiile de extremism, pe care le-a explicat ca fiind o încercare de a elimina opoziţia la adresa partidului de guvernământ Rusia Unită, în perspectiva alegerilor parlamentare din septembrie.