Miniştrii de interne din statele UE s-au reunit joi la Luxemburg pentru a încerca să deblocheze reforma politicii privind migraţia, punându-se de acord asupra solidarităţii în primirea refugiaţilor între statele membre şi o examinare accelerată a anumitor cereri de azil la frontiere.
Comisia Europeană şi-a exprimat optimismul privind şansele unui acord, în timp ce reprezentanta preşedinţiei suedeze, ministrul migraţiei Maria Malmer Stenergard, a evaluat şansele unui acord la „50-50”.
„A fost un maraton, ne mai rămân poate 100 de metri”, a spus comisarul european pentru afaceri interne Ylva Johansson la sosirea la reuniune. „Mă aştept ca statele membre să parcurgă aceşti ultimi metri pentru a ajunge la un acord astăzi”, a adăugat ea.
Un acord ar deschide calea negocierilor cu Parlamentul European, în vederea adoptării reformei înainte de primăvara lui 2024.
Propunerea de compromis a Suediei, ţară care exercită preşedinţia semestrială a Consiliului UE, prevede o solidaritate obligatorie, dar „flexibilă”.
Statele membre ar fi obligate să accepte un anumit număr de solicitanţi de azil ajunşi într-o ţară UE supuse unei presiuni migraţioniste sau în caz contrar să aducă o contribuţie financiară către această ţară.
Conform unor surse diplomatice citate de AFP, discuţiile se poartă în jurul unei compensaţii financiare de circa 20.000 de euro pentru fiecare solicitant de azil relocalizat.
Celălalt text de lege asupra căruia se vor pronunţa miniştrii constrânge statele membre să aplice la frontiere o procedură accelerată de examinare a cererilor de azil pentru un anumit număr de migranţi care nu sunt în mod clar eligibili pentru o astfel de protecţie, provenind dintr-o ţară considerată „sigură”.
„Nu există niciun motiv pentru ca oameni care provin din Albania, Pakistan sau Turcia să fie trataţi la fel ca oameni care vin din Afganistan, Siria sau Sudan”, a comentat Ylva Johansson.
Câteva ţări, între care Ungaria şi Polonia, şi-au exprimat în cadrul discuţiilor opoziţia faţă de propunerile de reformă, potrivit unor surse diplomatice citate de AFP.
Deciziile se iau cu majoritate calificată, ceea ce înseamnă o susţinere de 15 ţări din 27, reprezentând cel puţin 65% din populaţia UE, pentru a ajunge la un acord.
Ministrul de interne din Germania, Nancy Faeser, a declarat înaintea reuniunii JAI că propunerea preşedinţiei suedeze trebuie să fie ameliorată.
„Compromisul propus este foarte dificil pentru Germania. Simt că există o înţelegere comună care ar putea duce la un acord, însă nu cu orice preţ”, a spus Faeser.
Sursa: Agerpres
CUVINTE CHEIE
Articole pe aceeaşi temă