Şapte asociaţii de elevi şi Liga Studenţilor din Iaşi îi cer preşedintelui Klaus Iohannis retrimiterea Legilor Educaţiei în Parlament pentru reexaminare. Vor, în primul rând, să se renunţe la examenul de admitere la liceu. Între timp, ministrul Educaţiei anunţă că în următorii patru ani examenul de admitere la liceu va fi pilotat, o formă de testare a noii idei.
Asociațiile de elevi din București, Constanța, Timiș, Bacău și din alte județe sunt nemulțumite mai ales de admiterea paralelă la liceu.
Miruna Croitoru, preşedinte al Consiliului Naţional al Elevilor: Să existe bineînţeles echitate şi, automat, aici putem să vorbim şi despre eliminarea examenului de admitere la liceu în mod separat, să fie reglementată mult mai bine diversitatea.
Potrivit Consiliului Naţional al Elevilor, peste 78% dintre copiii consultaţi spun că nu ar trebui să existe examen de admitere la liceu. Însă, ministrul Educaţiei Ligia Deca a vorbit din nou despre o eventuală pilotare a examenului, în următorii patru ani.
Ligia Deca, ministrul Educației: Nu vor intra în vigoare imediat ci vor fi valabile pentru cei care intra în clasa a cincea în anul școlar următor și cu cei care intră în clasa a noua, începând cu anul școlar 2024-2025. Până vor intra ele în vigoare, adică în 4 – 5 ani, avem timp să și pilotăm pentru a ajunge la cele mai bune variante.
Opoziţia, care a şi contestat la Curtea Constituţională Legile Educaţiei, cere că experţi internaţionali să fie implicaţi în testarea acestei forme de admitere.
Ștefan Pălărie, senator USR, membru în Comisia de Învățământ: Milităm efectiv pentru o transparenţă totală asupra acestor rezultate şi o analiză dusă până la capăt la nivel de pilot. Noi am solicitat vehement ca această pilotare să se realizeze într-un număr restrâns de unităţi şcolare şi cu participarea şi supervizarea a unor experţi în ştiinţele educaţiei internaţionali.
Și Liga Studenților din Iași îi cere președintelui Klaus Iohannis să retrimită legile în Parlament.
”În forma în care au fost votate (n.r. Legile Educației), nici măcar studenții nu vor mai avea dreptul de a sesiza problemele din universitați, rectorii vor căpăta imunitate și nu vor mai putea fi trași la răspundere și revocați din funcție în situația în care încalcă legea, mecanismele de sesizare și sancționare a fraudelor academice vor fi relaxate spre folosul plagiatorilor, iar rectorii actuali vor ramâne „pe veșnicie” în conducerea universitaților”, transmite Liga Studenților.
Săptămâna aceasta, Curtea Constituţională a decis că noile Legi ale Educaţiei sunt constituţionale. După ce le primeşte, şeful statului are 20 de zile la dispoziţie să le promulge.