Mai multe studii explorează impactul diferitelor tipuri de exerciții fizice asupra persoanelor cu boala Parkinson
Mai multe studii explorează impactul diferitelor tipuri de exerciții fizice asupra persoanelor cu boala Parkinson. În general, s-a dovedit că majoritatea tipurilor de exerciții fizice au un efect pozitiv asupra persoanelor cu Parkinson, îmbunătățind calitatea vieții și simptomele fizice. Exercițiile aerobice par a fi deosebit de benefice.
Un studiu clinic, de exemplu, a constatat că exercițiile de mare intensitate pot reduce severitatea simptomelor motorii la persoanele recent diagnosticate cu boala Parkinson. Pentru a-și desfășura studiul, cercetătorii au împărțit participanții în trei grupuri. Un grup a efectuat o rutină cu banda de alergare de mare intensitate, alergând aproape de efortul maxim. Un altul a efectuat exerciții de intensitate moderată, jogging ușor. Ultimul grup nu a primit instrucțiuni pentru a efectua un regim de exerciții bazat pe banda de alergare. Regimurile de exerciții au fost efectuate timp de 30 de minute între trei și patru ori pe săptămână pe o perioadă de șase luni.
La sfârșitul studiului, participanții care au făcut exercițiul de mare intensitate au avut simptome motorii mai puțin severe în comparație cu celelalte grupuri. Niciunul dintre participanții la studiu nu lua încă medicamente, așa că experții pun beneficiile doar pe seama mișcării.
Un alt studiu global pe termen lung, pe 2.940 de persoane cu Parkinson, a constatat că cei care au spus că au făcut exerciții fizice în mod constant timp de cel puțin două ore și jumătate pe săptămână (aproximativ 20 de minute pe zi) au avut o calitate mai bună a vieții în comparație cu cei care nu au făcut deloc mișcare. Cel mai mare beneficiu a fost observat la participanții cu boala Parkinson avansată. Cu toate acestea, având în vedere că toți participanții luau deja medicamente pentru a-și gestiona simptomele la momentul studiului, este greu de spus care a fost ponderea exactă a exercițiilor fizice.
Menținerea unei rutine regulate de exerciții poate încetini, de asemenea, agravarea simptomelor Parkinson. Un studiu, care a analizat 237 de persoane diagnosticate recent cu Parkinson, a constatat că cei care au raportat că au făcut exerciții fizice moderate 150 de minute pe săptămână au avut o diminuare a simptomelor motorii după șase ani, comparativ cu cei care au făcut mai puține exerciții și au fost mai puțin activi în general. Acest lucru a fost valabil pentru multe tipuri diferite de activitate fizică, inclusiv pentru treburile casnice, atâta timp cât exercițiul a fost regulat și susținut pe tot parcursul studiului.
Nu numai exercițiile aerobice de mare intensitate pot fi benefice pentru persoanele cu Parkinson. O analiză sistemică amplă, care a examinat 156 de studii clinice și date de la 7.939 de participanți, a constatat că multe tipuri de exerciții fizice, de la înot la mers pe jos, pot îmbunătăți mișcarea și calitatea generală a vieții la persoanele cu Parkinson. Autorii au concluzionat, de asemenea, că nu există dovezi că un tip de exercițiu a funcționat mai bine decât altele. Cercetările au arătat, de asemenea, că activitatea fizică regulată poate ajuta la prevenirea agravării altor simptome Parkinson, cum ar fi problemele de somn.
Deși cercetătorii încă nu sunt siguri de ce exercițiile fizice pot îmbunătăți simptomele pentru persoanele cu Parkinson, unele dovezi din studiile de laborator și clinice arată că exercițiile fizice pot proteja neuronii prin eliberarea unei proteine în creier. Este o proteină care poate conduce la regenerarea neuronilor și este prezentă la niveluri mai ridicate în timpul exercițiilor fizice. S-a demonstrat că nivelurile de factor neurotrofic derivat din creier sunt mai scăzute la persoanele cu Parkinson. O altă proteină, numită irisină, care este produsă de celulele musculare atunci când facem exerciții fizice, poate ajuta, de asemenea, la protejarea neuronilor, așa cum se arată în modelele celulare ale bolii Parkinson
Experții recomandă exerciții care mențin și îmbunătățesc forța și echilibrul. Pilates, de exemplu, s-a dovedit că ajută la echilibru și putere generală la persoanele cu Parkinson. Yoga poate îmbunătăți, de asemenea, flexibilitatea și bunăstarea mentală generală la persoanele cu Parkinson, în timp ce antrenamentul pentru echilibru (cum ar fi tai chi sau yoga) poate preveni căderile. S-a dovedit și că antrenamentul de forță aduce beneficii. Înotul este, de asemenea, o opțiune bună și poate fi benefică în special pentru cei care suferă de rigiditate sau durere articulară.
Nu în ultimul rând, cercetătorii spun că pot fi utile și mișcările obișnuite, precum mersul pe jos, grădinăritul și treburile casnice (cum ar fi gătitul, aspirarea și ștergerea prafului).
Un articol de Arina Delcea