Măsurile care sunt gândite acum sunt dezastruoase pentru toţi cei care stau în România şi s-a creat o adversitate faţă de nişte domenii fundamentale precum agricultura, construcţiile şi IT, care au adus un foarte mult plus economiei, a afirmat, miercuri, într-o conferinţă de presă, Cristian Erbaşu, preşedintele Federaţiei Patronatelor Societăţilor din Construcţii (FPSC).
„Măsurile care sunt gândite acum sunt dezastruoase pentru toţi, nu doar pentru unii, ci pentru toţi care stau în România. Mai mult decât atât, este foarte rău că s-a creat o adversitate faţă de nişte domenii fundamentale: agricultură, construcţii, IT, care au adus un foarte mult plus economiei. Se încearcă a se crea senzaţia că, din cauza acestor facilităţi la CASS, sistemul de sănătate nu merge cum trebuie. S-a menţionat faptul că suntem singurii care am cerut salariul minim să fie în loc de 3.000 să fie 4.000 (de lei, n.r.). La pensii dăm 21,5% în loc să dăm la 3.000 dăm la 4.000, deci cu 33% mai mult. Ne-am asumat acest lucru, ne-am asumat şi cu bune şi cu rele. Guvernul şi-a asumat faţă de noi o susţinere, practic a investit în noi ca, ulterior, să primească înapoi mult mai mult, şi noi ne-am asumat extrem de multe, inclusiv salariul minim să fie cu mult peste salariul minim pe economie, salariul minim în construcţii”, a declarat Erbaşu.
Acesta a menţionat, în acelaşi context, că „nici politicienii şi nici funcţionarii nu-şi doresc să lovească în construcţii sau în agricultori”.
„Ştim bine că avem un număr foarte mare de bătrâni în România. Casa de pensii nu face faţă. Deci, noi ne-am asumat să plătim aici 21% din 4.000, şi nu din 3.000, ceea ce raportat la 550.000 de oameni înseamnă o sumă foarte mare, Lucrurile astea nu sunt spuse. Se discută doar de inechităţi într-o direcţie, dar noi nu le-am văzut. Faptul că trebuie să tragem din piaţa neagră, să-i aducem în zona oficială şi să plătească aceste impozite noi nu le-am văzut ca pe o inechitate, ci ca pe un fel de dreptate oficială. Mai mult decât atât, eu ştiu că nici politicienii şi nici funcţionarii nu-şi doresc să lovească în construcţii sau în agricultori. După aceea se întreabă de ce nu au mâncare şi de ce importăm mâncare – aţi văzut s-au făcut analizele – care este plină de chimicale de otrăvuri, în loc să producem în România mâncare sănătoasă. La fel, să construim sau să fabricăm materiale de construcţii în România. Practic, suntem într-o paradigmă, metaforic vorbind. Murim de foame, avem în curte 10 găini şi le tăiem să le mâncăm pe alea care fac cele mai multe ouă, în loc să ne uităm la cele care nu fac deloc – şi sunt destule în România – sau care fac prea puţin”, a subliniat şeful FPSC.
Erbaşu a susţinut, totodată, că dacă industria construcţiilor nu va fi ascultată „într-un final se vor prăbuşi toţi”.
„Inclusiv va fi un deranj extrem de mare vizavi de opţiunile politice, de ce să nu o spunem clar. Nu ştiu şi nu e corect până la urmă o recunoaştem şi noi cum vor fi privite aceste măsuri aşa-zise de echitate socială la anul, când vor fi alegeri. Nu vrem să fim folosiţi de anumite partide ca şi promovare a lor, nu vrem ca mesajele noastre să fie preluate de partidele din opoziţie într-o metodă populistă, într-un mod în care de fapt nu are niciun efect asupra economiei în sine, pentru că nu ăsta este scopul nostru şi încă o dată repet: un rău făcut, greu se mai îndreaptă ulterior şi dacă nu avem grijă cum luăm măsurile, uitându-ne nu numai pe cifre în momentul actual şi nu pe viitorul depărtat ci pe viitorul destul de apropiat, anul viitor sau peste doi ani lucrurile vor sta foarte rău în domeniul investiţional în România. În marea majoritate a cazurilor, cifrele noastre chiar au confirmat inclusiv în 2018 când am menţionat că nu va fi un minus, ci va fi un plus la buget, acum spunem clar că va fi un minus consistent la anul la buget din cauza acestor măsuri. Aici trebuie menţionat faptul că la cei 12% care ar fi mărirea directă a salariilor angajaţilor antreprenorilor din construcţii sunt şi măririle la materialele de construcţii, deci pe ansamblu se va duce spre 20%. (…) până la urmă nu vom ieşi din lac, ne vom duce din lac în puţ, în final”, a subliniat preşedintele FPSC, Cristian Erbaşu, citat de Agerpres.
Federaţia Patronatelor Societăţilor din Construcţii (FPSC) a organizat, miercuri, o conferinţă de presă cu tema „Facilităţile fiscale pentru salariile din construcţii – decizie politică pentru continuarea investiţiilor în România sau pentru a trimite forţa de muncă românească pe şantiere străine”.