Toate centrele de îngrijire din ţară vor fi controlate din nou, mai riguros şi după reguli noi. Anunţul a fost făcut de ministrul Muncii, în emisiunea Tema Zilei, la TVR Info. Se pregătește şi schimbarea legii, astfel încât situaţii precum cele din Mureş şi Voluntari să nu se mai repete sau cel puţin să fie descoperite rapid.
Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii și Solidarității Sociale: Dispoziția fermă este aceea de a fi controlate, din nou, toate centrele care au servicii licențiate, chiar și cele unde au mai fost efectuate controale, iar controalele să fie făcute pe tot ceea ce ține de acel centru rezidențial: subsoluri, dependințe, poduri.
Felul în care sunt controlate azilele și căminele sociale este însă doar unul din punctele vulnerabile care au făcut posibile abuzuri și situații critice precum cele din Voluntari și Mureș. O variantă ar fi ca nu Agențiile pentru Plăți și Inspecție Socială să facă aceste controale, ci o entitate specială.
Georgiana Pascu, manager de proiect, Centrul de Resurse Juridice: Primul aspect ţine de a prioritiza autonomia, independenţa Inspecţiei Sociale faţă de Ministerul Muncii. Dacă Inspecţia Socială rămâne în subordinea ministrului Muncii, este problematic. Ar trebui să existe o comisie, un audit independent, la cel mai înalt nivel. Este nevoie de liste cu numele tuturor oamenilor care sunt în acest moment în instituţii. La Brădeşti, după 3-4 ore, noi nu reușeam să știm cine sunt oamenii din acel centru.
Guvernul pregătește un proiect de lege prin care să schimbe în puncte esențiale sistemul.
Marcel Ciolacu, premierul României: Trebuie desființate anumite instituții ale statului care nu funcționează. Trebuie regândit sistemul de control și sistemul de autorizare.
Autoritățile iau în calcul inclusiv desființarea autorizațiilor provizorii, dar și crearea unei liste publice cu toate centrele de îngrijire, de stat sau private, unde oricine poate vedea ce probleme au existat în fiecare în parte.
Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii și Solidarității Sociale: Este de analizat, dacă mai este cazul, de procedură de licențiere provizorie, care a fost principala cale folosită de ticăloși pentru ocolirea legii. Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS) este, în fapt, o agenție de plăți, este cea prin care se face plata beneficiilor sociale. Este de analizat dacă partea de inspecție, de control, pe domeniul serviciilor sociale trebuie să fie tot acolo sau trebuie să regândim această parte de control.
Luni va avea loc o întâlnire a responsabililor din Ministerul Muncii cu premierul și cu reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale din domeniul asistenței sociale.
Articole pe aceeaşi temă