Povestea unui arhitect din Ierusalimul de Est, care a studiat la Bucureşti „România mi-a dat tot, mi-a dat şcoală, nevastă, copii”

Continuam seria reportajelor filmate în Palestina cu povestea unui arhitect din Ierusalimul de Est, care spune că are România în suflet. A studiat în Bucureşti pe vremea lui Ceauşescu şi s-a îndrăgostit de ţara noastră. Şi de o româncă, Liliana, care îi este soţie de 30 de ani. „România mi-a dat tot, mi-a dat şcoală, nevastă, copii”, spune Hasem Abu Lafi. Cu gândul la România este şi Sora Elena, o fostă educatoare din Iaşi, care s-a retras pentru rugăciune în Ţara Sfântă. Echipa Ştirilor TVR a întâlnit-o la aşezământul românesc din Ierihon.

06 August 2023, 20:13 (actualizat 06 August 2023, 20:15) Știrile TVR |

Hasem Abu Lafi a studiat arhitectura în România în anii 80. I-a plăcut Bucureştiul. Calea Dorobanţilor, Club A şi căminul Arhitecturii din Lacul Tei i-au rămas în amintire.

Acum este un arhitect recunoscut în ţara sa, Palestina. A proiectat chiar biroul preşedintelui Mahmoud Abbas. Însă România i-a oferit cel mai de preţ lucru.

Hasem Abu Lafi: România mi-a dat tot. Mi-a dat şi şcoala, nevasta, copiii. Ne-a dat tot ce am dorit noi. Şi de aia noi suntem datori la România.

Liliana, soţia lui Hasem, este asistentă medicală. Spune că s-a adaptat cu greu la viaţa dintr-o tară arabă.

Liliana Abu Lafi: E o diferenţă foarte mare între România şi aici. Dar având oameni care m-au iubit pot să spun că mă simt acasă aici.

Împreună au 4 copii care, la rândul lor, sunt arhitecţi, doctori sau lucrează în publicitate.

Hasem îşi doreşte cel mai mult să fie pace în Teritoriile Palestiniene.

Hasem Abu Lafi: Eu când intru în România mă simt aşa că sunt liber. Tot ce dorim pace, o ţară independentă, liberă.

La Ierihon, termometrele arătau 45 de grade, dar se simţeau 48- 49. În această toropeală, câteva maici şi un călugăr ţineau slujba de vecernie la Aşezământul Românesc. Sora Elena a fost educatoare timp de 40 de ani în Iaşi. După ce a ieşit la pensie, s-a retras la Locurile Sfinte.

Sora Elena: Îi aşteptăm pe toţi cu mare drag, cu bucurie, în casa lui Hristos, în Ţara Sfântă, pentru a se închina şi pentru a ne păşi pragul casei noastre din aşezământ.

Nu sunt singurele prezenţe româneşti din Ţara Sfântă. Catapeteasma şi stela de argint de la Biserica Naşterii Domnului din Betleem sunt donaţii ale unor domnitori români, Constantin Brîncoveanu şi Şerban Cantacuzino. Biserica de piatră ar fi fost ridicată de cruciaţi chiar pe locul unde a fost ieslea în care s-a născut Hristos.

Source

Distribuie știrea