Negocieri PNL – PSD – UDMR. La Sănătate – acces extins la testare și terapie antivirală în ambulatoriu. La Muncă – divergențe pe procentele de creștere la pensii, salarii și alocații

11 Noiembrie 2021, 08:15 (actualizat 11 Noiembrie 2021, 19:57) |

În domeniul Sănătății, PSD și PNL s-au înțeles asupra unor măsuri urgente de combatere a pandemiei. Se ia în calcul testarea gratuită a angajaților de la stat pentru două luni, până la găsirea unui consens privind introducerea certificatului verde la locul de muncă. Testarea masivă, consultarea imediată a medicului și tratarea în ambulatoriu cu antivirale sunt soluțiile propuse de PSD și PNL pentru a reduce presiunea din spitale.

ALEXANDRU RAFILA, deputat PSD: Trebuie să înceteze discriminarea, trebuie să încurajăm testarea, sigur că încurajarea testării nu înseamnă că oricine se poate testa ori câte ori vrea.

NELU TĂTARU, deputat PNL: Contextul în care s-ar accepta certificatul verde, s-ar accepta anumite condiții și alternativa testării, dar cu plata acestor teste, am încercat să o așezăm în aceste două luni în care să putem agrea un context legal în care trebuie să se desfășoare sau introducerea certificatului verde, dar și stimularea vaccinării.

PNL și PSD au găsit compatibilități și în alte domenii: Fonduri Europene, Cultură, Externe, Interne și Apărare. Încă se încearcă armonizarea ideologiilor liberală și social democrată pentru Finanțe, Justiție și Muncă. Dar discuțiile sunt constructive, susțin ambele tabere.

RALUCA TURCAN, ministrul interimar al Muncii: Astăzi nu vom anunța niciun procent. Facem proiecții la Ministerul Muncii pentru indexări de pensii între 6 și 12%.

OLGUȚA VASILESCU, vicepreședinte al PSD: Până la urmă vom reuși să ne compatibilizăm și să ajungem undeva la o situație de mijloc.

Taxarea marilor averi și introducerea cotei progresive cerute de PSD nu sunt dorite de liberali, care susțin principiile unei economii capitaliste.

PSD, PNL și UDMR nu au ajuns însă la un acord nici pentru șeful cabinetului. Fie se vor înțelege și îi vor înainta președintelui Iohannis o propunere comună de premier, fie vor aștepta o soluție de la șeful statului.

RAREȘ BOGDAN, prim-vicepreședinte PNL: Florin Cîțu este propunerea de premier, dar nu vom bloca constituirea unui guvern într-un nume. PNL ia în calcul orice scenariu, în cazul în care nu va avea prima dată premierul.

Viitorul guvern de largă coaliție ar putea fi investit săptămâna viitoare.

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––-

ACTUALIZARE Deputatul PSD Alexandru Rafila a declarat joi că în cadrul negocierilor cu liberalii pe teme de sănătate s-a discutat despre mai multe măsuri pentru controlul imediat al pandemiei, printre care se numără şi accesul extins la testare: „Am discutat despre câteva măsuri pentru controlul imediat al pandemiei, ceea ce înseamnă: acces extins la testare, am şi estimat că putem să înfiinţăm probabil mult peste 1.000 de centre unde să se poată face testarea, problema este legată şi de accesul la aceste teste; este vorba de acordarea asistenţei medicale ambulatorii şi să pregătim un eventual val 5, încât pacienţii să poată să se adreseze cât mai aproape de casă serviciilor medicale şi să beneficieze de investigaţii; accesul în ambulatoriu la terapie antivirală şi, evident, stimularea producţiei interne de astfel de produse. Am mai discutat despre alte măsuri care se referă la evaluarea rapidă a spitalelor şi creşterea siguranţei, atât cât este posibil, în secţiile de terapie intensivă.”

Vicepreşedintele PNL Nelu Tătaru a declarat  că discuţiile cu PSD la capitolul legat de sănătate din programul de guvernare au vizat măsurile urgente şi cele de perspectivă, indicând între altele testarea gratuită COVID a angajaţilor din sistemul public timp de 60 de zile.

„Noi am avut această discuţie şi în ultimele două – trei zile, de aceea ceea ce am văzut astăzi a fost doar o armonizare a acestui program pe sănătate din cadrul unui posibil program de guvernare. S-a discutat foarte mult de nişte măsuri de urgenţă şi de un plan de perspectivă, de rezilienţă. (…) Avem discuţiile pe viitor în funcţie şi de evoluţia pandemiei”

ACTUALIZARE Primarul municipiului Craiova, Lia Olguţa Vasilescu, fost ministru PSD al Muncii, spune  că nu crede că este cazul şi nici nu s-a pus problema înfiinţării unui minister al familiei: „Nu cred că este cazul, nici nu s-a pus problema pană acum. (…) Nu ştiu dacă această propunere a fost făcută la modul serios sau nu”.

„Eu mă gândesc că până la urmă vom reuşi să ne compatibilizăm şi să ajungem undeva la o situaţie de mijloc în ceea ce priveşte programul de guvernare. Asta nu înseamnă că noi vom scădea acel procent de 11% (pentru majorarea pensiilor – n.r.) şi clar nu vom renunţa la Legile 153 şi 127″, a menţionat aceasta.

ACTUALIZARE Apar noi motive de divergență între PNL și PSD, a transmis Marius Vulpe pentru Telejurnalul de la ora 12.00. Astăzi am avut negocieri în domeniul Muncii, iar liberalii și social-democrații nu se înțeleg pe procentele de creștere în domeniul pensiilor, alocațiilor și în cel al salariului minim. Drept urmare, potrivit unor surse, e nevoie de noi discuții pe aceste teme.  Cele două partide mai au de rezolvat problema cotei unice și problema desființării SIIJ.

ACTUALIZARE Ministrul interimar al Muncii, Raluca Turcan, a declarat joi că liberalii susţin majorările de venituri, dar că procentul urmează să fie anunţat.

„PNL susţine majorări de venituri. Aşa cum am spus, începând cu anul viitor, alocaţiile urmează să fie indexate, pensiile urmează să fie indexate, reformele sunt demarate, reducerea inechităţii este o prioritate şi de asemenea sustenabilitatea marilor sisteme publice de pensii şi salarii. Ca să fiu foarte concretă cu dumneavoastră, astăzi nu vom anunţa niciun procent, pentru că aceste majorări nu ţin doar de Ministerul Muncii, ci ţin de politica generală a Guvernului”, a spus Turcan la Palatul Parlamentului.

Ea a arătat că procentul pentru majorarea veniturilor urmează să fie stabilit

ACTUALIZARE Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat, joi, că liberalii doresc ”exclusiv” un premier din acest partid şi a subliniat că nu va fi blocată constituirea unui guvern într-un nume. „PNL a intrat în aceste negocieri după o şedinţă destul de furtunoasă în cadrul BPN. (…) Cert este că nu avem în momentul acesta mandat să discutăm rotativa, adică să discutăm modelul israelian sau al instituţiilor europene, al Parlamentului European şi al Comitetului Regiunilor, care implică, practic, la doi ani şi jumătate în cazul Parlamentului European, rotativa, respectiv în cazul S&D, PPE; sau în cazul noii puteri de la Tel Aviv, rotativa în cazul premierului. Nu se pune problema asta. PNL nu a intrat în aceste negocieri cu mandat BPN pentru a accepta rotativa. Venim cu premier exclusiv PNL”, a spus Rareş Bogdan, la Palatul Parlamentului, citat de Agerpres.

___________________________________________________________________

„Mâine dimineaţă (joi, n.r) vom continua, de la ora 10,00, cu domeniul Muncii, Sănătatea, Cultura, Mediul de afaceri şi Învăţământul, ca să finalizăm până poimâine într-o formă compatibilizarea programului de guvernare”, a anunțat miercuri, în prima zi de negocieri pe program, prim-vicepreşedintele PNL Gheorghe Flutur.

Miercuri, discuţiile au început la nivel politic şi au continuat cu specialişti în domeniul fiscal-economic și pe justiție.

„Am lucrat cu o parte din colegii din PNL şi PSD la punerea de acord a celor două – trei programe de guvernare, programul PNL, programul PSD, UDMR a fost pus de acord cu noi săptămânile trecute, şi, până la momentul acesta, am parcurs zece domenii, zece ministere”, a afirmat Flutur.

Concluzia după prima zi de negocieri pe programul de guvernare e că toată lumea e de acord cu creșteri de pensii și salarii, dar liberalii și social democrații nu se prea înțeleg la procente și calcule. În plus, PSD vrea impozitarea marilor averi, PNL nu.

Aproape sigur noul guvern va avea două ministere în plus, unul pentru mediul de afaceri și altul care să se ocupe de chestiuni sociale. Iar marele semn de întrebare rămâne cine va fi prim ministru.

Liderul liberalilor, prim-ministrul interimar Florin Cîţu, speră ca negocierile să fie finalizate duminică.

În opinia sa, ar fi „ideal” ca votul în Parlament asupra noului Guvern să fie săptămâna viitoare.

Articole pe aceeaşi temă

Source

Distribuie știrea