Guvernul României nu îngenunchează și nu se ploconește în fața Comisiei Europene, a izbucnit premierul, iritat de comentariile și declarațiile politice apărute în spațiul public în legătură cu vizita pe care urmează să o facă la Bruxelles. Miniștrii se vor deplasa acolo ca să închidă jaloane convenite în PNRR, precum cel legat de pensiile speciale, dar şi pentru obţinerea unor fonduri pentru programe de susţinere a populaţiei.
Discuțiile de la Bruxelles vizează închiderea unor jaloane PNRR sensibile, a explicat șeful Guvernului, iritat de comentariile și declarațiile politice care au criticat vizita pe care atât el, cât și mai mulți miniștri urmează să o facă la Bruxelles.
Astfel, ministrul Muncii va discuta despre legea pensiilor speciale și ministrul Finanțelor despre reforma fiscal-bugetară. Ministrul Fondurilor Europene are timp până pe 31 august să finalizeze renegocierea PNRR.
Reforma aparatului bugetar, inclusiv prin desființarea a 200 de mii de posturi, este una dintre măsurile prin care Guvernul vrea să reducă din cheltuielile statului.
Sunt însă domenii în care deficitul de personal îngreunează deja activitatea. Adresându-se pompierilor bucureșteni, ministrul Afacerilor Interne a dat asigurări că nu se vor crea dezechilibre.
Și administrațiile locale trebuie să devină mai suple, dar edilul Capitalei crede că primarii ar trebui să aibă mai multă libertate în a decide cine pleacă din sistem.
Nicușor Dan a mai spus că ar prefera ca Executivul să renunțe la unele investiții publice, dar să nu taxeze în plus mediul privat.
Potrivit analiștilor, Guvernul are doar două soluții pentru a evita dezastrul: ori mărește taxele, ori face restructurări în sistemul bugetar.
Adrian Bența, consultant fiscal: „Reducerea cheltuielilor publice înseamnă în principal şi reducere de personal, or astfel de decizii înaintea unui an electoral de obicei nu sunt agreabile pentru că se pierd voturi. Deci, (…) reducerea asta a cheltuielilor publice nu va fi aprobată anul acesta, ţinând cont că la anul următor sunt nu mai puţin de patru alegeri în România.„
Potrivit celui mai recent raport al Consiliului Fiscal, anul trecut, ponderea veniturilor din taxe, impozite și contribuții a fost semnificativ sub cea a altor țări cu economii similare, precum Slovenia sau Polonia, și e mai mică și decât cea a vecinilor bulgari.