România stă foarte bine la capitolul stocuri de gaze naturale, a dat asigurări ministrul Energiei, la TVR Info. În acest moment avem o rezervă înmagazinată de aproape 83 la sută, a explicat Sebastian Burduja, invitat vineri la emisiunea “Banii azi”. Ministrul și-a exprimat și îngrijorarea față de datoria de aproape un miliard de lei pe care o are Termoenergetica, distribuitorul agentului termic în Capitală, către ELCEN, producătorul agentului termic.
Sebastian Burduja, ministrul Energiei, despre stocurile de gaze naturale: „Stăm foarte bine. La această oră avem o rezervă de aproape 83% înmagazinată, iar la 1 septembrie, conform angajamentului în faţa Comisiei Europene, trebuie să depăşim 90%, ceea ce vom face fără probleme. Avem, practic, un record istoric de rezervă. În momentul acesta este cu aproximativ 580 de milioane de metri cubi mai mare faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, iar stocurile totale sunt de aproximativ 2,6 miliarde de metri cubi. Românii să stea liniștiți. Nu vor tremura de frig la iarnă”.
Legat de temerile bucureștenilor dacă vor avea sau nu căldură în calorifere la iarnă, ministrul Sebastian Burduja a precizat că ELCEN „riscă să intre direct în faliment”, din cauza restanțelor de la Termoenergetica.
Sebastian Burduja, ministrul Energiei: „Noi, la nivelul Ministerului Energiei, suntem autoritatea tutelară cum se spune pentru ELCEN, deci producătorul agentului termic şi ne-am adresat încă de acum mai bine de o lună de zile domnului primar general, Nicuşor Dan, semnalându-i că există o datorie foarte mare, de aproape un miliard de lei, pe care Termoenergetica, compania care distribuie efectiv agentul termic către bucureşteni, o are către ELCEN. Un miliard de lei trebuie plătiţi pentru că ne temem, pe bună dreptate, având în vedere că ne apropiem de 1 octombrie, dată la care ELCEN trebuie să achiziţioneze gaz pentru sezonul rece, gazul se achiziţionează în avans, conform legislaţiei în vigoare, nu va avea pur şi simplu fondurile necesare să achiziţioneze acest gaz. Neavând fondurile să achiziţioneze acest gaz, nu va putea produce agentul termic”.
Ministrul Energiei a vorbit și despre consumatorii vulnerabili: „Noi, ca Minister al Energiei, am susţinut întotdeauna că trebuie să existe o protejare, o protecție, pentru consumatorii vulnerabili şi în special în segmentul casnic, iar pentru non casnic discutăm mai ales de IMM-uri, de companiile româneşti care au nevoie de sprijin pentru a rămâne competitive. Schema actuală este în vigoare până în martie 2025. La nivelul Comisiei Europene, cel puţin până în martie 2024, deci dincolo de iarna care urmează, putem să păstrăm această schemă. Dacă se va pune problema ajustării ei o vom face doar pentru e respecta faptul că pe piață prețurile au scăzut, dar cu foarte multă prudență”.
CUVINTE CHEIE
Articole pe aceeaşi temă