Numărul pasagerilor care vor călători anul acesta cu avionul de pe toate aeroporturile din țară ar putea depăși populația României, estimează operatorii aerieni. În primele șapte luni s-au înregistrat deja 14 milioane de călători, dar cererea prea mare aduce și neplăceri: aglomerație, zboruri întârziate sau anulate, zboruri de legătură pierdute și zile de vacanță ratate.
Operatorii se așteaptă la cifre de trafic record anul acesta, dar și la probleme cauzate de numărul mic de angajați din aeroporturi și companiile aeriene.
David Ciceo, președintele Asociației Aeroporturilor din România: Vom depăși numărul populației României. Estimăm că în 2040 vom avea peste 50 de milioane de pasageri. Am avut, din păcate, foarte multe întârzieri, foarte multe anulări. Datorită întârzierilor s-au suprapus, câteodată, unele zboruri. Au întârziat livrarea bagajelor din motive obiective.
Lipsa specialiștilor este o problemă cu care se confruntă majoritatea aeroporturilor din țară. La Brașov, pentru a compensa lipsa controlorilor de trafic aerian, a fost implementat în premieră un turn virtual de control, iar dirijarea se face din Arad.
Adrian Viștea, ministrul Dezvoltării Lucrărilor Publice și Administrației: Astăzi, oricum, duc lipsă de angajați. Mă refer la controlorii de trafic. Vor găsi posibilitatea să integreze toate aceste servicii și să le eficientizeze.
Numărul pasagerilor a crescut în toate aeroporturile, iar o cifră record a fost înregistrată la Iași. Aici, oamenii se plâng de aglomerație și de faptul că aeroportul este izolat de oraș.
Romeo Vatră, director general, Aeroportul din Iași: Anul trecut am avut un record de pasageri de 1,15 milioane de pasageri. Iată că anul acesta depășim recordul de anul trecut. Vom avea peste două milioane de pasageri. Ceea ce este extrem de mult pentru infrastructura pe care o avem.
La Constanța se anunță o investiție de o sută de milioane de euro în modernizarea aeroportului. Autoritățile locale vor să extindă terminalul pentru a putea prelua traficul de pasageri în continuă creștere.
Bogdan Artagea, director general, Aeroportul Internațional ”Mihail Kogălniceanu”, Constanța: Anul acesta a crescut traficul de pasageri cu aproximativ 20 la sută. Pasageri comerciali și non-comerciali. Până anul trecut a avut 80.000 de pasageri, anul acesta sper să încheiem undeva la 100.000 sau să depășim.
După pandemia de Covid-19, prețurile biletelor de avion au crescut considerabil. Iar turiștii fie și-au scurtat vacanțele, fie au schimbat destinațiile cu altele mai ieftine.
Corina Martin, secretar general, Federația Patronatelor din Industria Ospitalității: Sunt creșteri care depășesc chiar 20%, spre 30%. Am văzut în această vară, pentru prima oară, locuri goale pe multe dintre zborurile către destinațiile externe foarte iubite.
Numărul pasagerilor care au zburat de pe aeroporturile românești în primele șapte luni ale anului este deja cu 23 de procente mai mare decât de anul trecut .