Directorii demisionează în prag de an școlar, nemulțumiți de salarii. O scrisoare deschisă a fost trimisă Guvernului

2.500 de directori ameninţă cu demisia în prag de an şcolar. Salariile sunt problema, spun aceştia, pentru că, în urma grevei generale, majorări au primit doar cadrele didactice. Potrivit sindicaliştilor, în jur de 1.350 de directori, directori adjuncţi, secretari şefi sau contabili şefi şi-au dat deja demisia. O scrisoare deschisă a fost trimisă Guvernului.

30 August 2023, 17:31 (actualizat 30 August 2023, 19:11) Știrile TVR |

Fosta directoare a Şcolii Gimnaziale Popricani din judeţul Iaşi a fost unul dintre primii directori care au renunţat la funcţie. Se întâmpla în iulie, la primul salariu de după greva generală declanşată de profesori.

SIMONA ELENA VOINESCU, fosta directoare a Şcolii Gimnaziale Popricani, judeţul Iaşi: Funcţia de director nu numai că nu este plătită pe măsura atribuţiilor ce îi revin persoanei care o ocupă, din contră, este mai avantajos pentru un cadru didactic să fie învăţător, de exemplu, dacă ar avea vechimea mea şi gradul didactic unu. Prin urmare, eu nu îmi doresc să pierd nici 1.000 de lei la salariu şi nici 40 de zile de concediu.

La demisie s-a gândit şi Mariana Banu, directoarea Şcolii Gimnaziale Nr.1 din Ciolpani, judeţul Ilfov, dar momentan a renunţat la idee.

A semnat însă, alături de alţi 2.500 de directori din întreaga ţară, o scrisoare deschisă prin care premierului şi miniştrilor Educaţiei, Muncii şi Finanţelor li se atrage atenţia că un director ajunge să câştige chiar şi cu 2.000 de lei mai puţin decât un profesor.

MARIANA BANU, Şcoala Gimnazială nr. 1 Ciolpani: Un coleg de-al meu, cu aceeaşi vechime, cu aceeaşi experienţă, grade didactice, gradaţie de merit are, 7.332 lei net faţă de mine care am 6.499. Şi atunci de ce nu renunţ la această poziție şi să mă întorc la catedră?

S-a ajuns aici pentru că Ordonanţa de Urgenţă 57, cea care a pus capăt grevei generale din educaţie, a dus la creşterea salariilor pentru cadrele didactice din învăţământul preuniversitar, însă nu şi pentru personalul cu funcţie de conducere.

ANDREEA NISTOR, director executiv Asociaţia pentru Valori în Educaţie: Din punct de vedere tehnic, ordonanţa care a reglat în favoarea profesorilor situaţia financiară de după grevă a prevăzut majorări salariale care s-au aplicat şi pentru directori, dar într-o măsură mult mai mică. Una din provocări este că, din păcate, pentru directori nu se calculează gradaţia şi vechimea.

Potrivit sindicaliştilor, în jur de 1.350 de directori, directori adjuncţi, secretari şefi şi contabili şefi ar fi demisionat până acum.

MARIUS NISTOR, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Spiru Haret: Noua lege a salarizării trebuie să rezolve în regim de urgenţă toate aceste probleme. Guvernul a fost înştiinţat, este o situaţie foarte gravă. (Începutul de an şcolar e pus în pericol în acest moment din acest punct de vedere?) Pesemne că unii merg pe ideea că şcoala poate funcţiona şi fără secretar şef, contabil şef, director, directori adjuncţi.

Semnatarii scrisorii vin şi cu propuneri: luarea în considerare a vechimii în muncă, cu salariul de bază care să pornească tot de la gradația 0, posibilitatea de a alege între salariul de director și cel pe care l-ar primi ca personal de predare, iar cea de-a treia, o primă lunară de 1.200 de lei din septembrie 2023 și până la intrarea în vigoare a noii legi a salarizării.

Noua lege a salarizării ar fi trebuit trimisă în Parlament la 1 septembrie.

Ministrul Muncii nu a putut fi contactat pentru a oferi un punct de vedere.

Source

Distribuie știrea