Ministerul Educației, Sorin Cîmpeanu, a spus, astăzi, la Ediția Specială de la TVR, că din toamnă, vor funcționa în toate școlile grupurile de acțiune anti-bullying, prevăzute într-o lege adoptată încă din 2019. Ministrul a subliniat că în școli există un deficit de consiliere, necesară mai ales după perioada din ultimul an când problemele violenței verbale, fizice și emoționale au fost accentuate de pandemie.
”Aceste grupuri vor fi formate din directorii școlii, cel puțin trei profesori cu competențe în acest domeniu și care să înțeleagă gravitatea acestei probleme, din reprezentanții elevilor, ai părinților și consilierul școlar. Există un deficit foarte mare la nivel de consiliere școlară și avem nevoie mai ales în această perioadă. Dincolo de pierderile pe plan educațional, avem pierderi pe plan emoțional, social, avem amplificarea fenomenului de bullying, în toate formele sale. Este vorba și de bullying verbal, social și mai nou de cyber bullying”, a spus Cîmpeanu.
Ministerul a explicat că pe termen scurt va fi înființat grupului anti-bullying în școli cu resursele umane disponibile în acest moment, dar că la nivelul cadrelor didactice este nevoie și de formare. Ministrul a adăugat că acest proiect se va face în paralel cu programul de educație parental, abandonat în 2018. A doua măsură pe termen scurt, ministrul Educației a spus că vor fi angajați 1.000 de psihologi în școlile care au grad ridicat de abandon școlat și bullying.
World Vion România a artătat într-un studiu recent că 71% dintre elevi au fost martori sau victimele ale violenţei fie în drumul spre şcoală, fie în pauze sau chiar în ore. Conform datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, România a fost clasată pe locul trei în ceea ce priveşte bullyingul, în cadrul unui studiu la care au participat 42 de state.