Elevii de liceu învață din manuale de informatică învehite în care este menționat telefonul fix. Ministerul Educației precizează că abia din 2025 – 2026 vor apărea unele noi

Manualul de informatică pentru clasa a IX-a îi pune pe elevi să se întoarcă în vremuri pe care nu le-au trăit: pentru un exemplu de algoritm este menționat telefonul fix, cu receptor și disc pentru formarea numărului. Situația a fost semnalată de un părinte, nu de profesori, care recunosc că nu mai folosesc la clasă aceste manuale depășite. Exemplul evidențiază cât de urgentă este nevoie de reformă curriculară în liceu în special. Ministerul Educației precizează însă că abia din 2025-2026 elevii de liceu vor avea manuale noi.

14 Septembrie 2023, 21:22 Știrile TVR |

”Pasul 1. Început. Pasul 2. Mergi la telefon. Pasul 3. Ridică microreceptorul telefonului. Pasul 4. Dacă are ton, formează numărul de telefon; altfel, pleacă la vecin şi mergi la Pasul 10.”

Acesta este un exemplu de algoritm în manualul de informatică de clasa a IX-a. Situaţia a fost semnalată de un părinte pe reţelele de socializare.

Costin Mirescu, tatăl unui elev de clasa a IX-a: Mi s-a părut incredibil că poate exista un manual acum în 2023 cu un asemenea exemplu. Copiii din ziua de astăzi, de 14 ani, nu știu să dea așa un telefon, pentru că nu se mai inițiază așa o conversație telefonică. Se folosesc termeni precum pus telefonul în furcă, așteaptă să vină tonul, mergi la vecin dacă nu răspunde nimeni.

Mulţi profesori de informatică spun că au renunţat să folosească manualele la clasă tocmai din acest motiv. Noţiunile din carte nu mai corespund demult realităţii.

Andrei Florea, profesor de Informatică: Manualele sunt apărute de cel puțin 12 ani. Iar când vorbim de informatică, aceasta se schimbă zilnic după cum vede și un utilizator obișnuit, nu neapărat un expert în domeniu. Clar, trebuie shimbat o dată cam la trei-patru ani din punctul meu de vedere.

Costin Mirescu, tatăl unui elev de clasa a IX-a: Școala se află într-o competiție acerbă cu mijloacele moderne de comunicare, cu YouTube, TikTok, Instagram și așa mai departe pentru atenția copiilor. Or, dacă tu vii cu un asemenea exemplu care nu poate stârni decât râsul elevilor, curiozitatea în niciun caz, ai pierdut atenția copilului.

Dacă la gimnaziu situaţia stă ceva mai bine, la liceu, abia în anul şcolar 2025 – 2026 este posibil că elevii să primească manuale întocmite după planuri-cadru şi programe şcolare noi.

Ligia Deca, ministrul Educaţiei: În cazul programelor de liceu, probabil cele mai așteptate, vom avea planurile cadru până la finele lunii ianuarie, după care programele școlare efectiv până în luna septembrie, ca să ne rămână un an timp ca să elaborăm și manualele.

Existența manualelor depășite e confirmată și de cel mai recent studiu World Vision România. Scoate la iveală faptul că șase din zece profesori reclamă că nu există cărți actualizate și interesante și care să facă mai atractiv procesul de învățare pentru elevi.

Andreea Bujor, director departament comunicare World Vision România: Mai mult decât atât, șase din zece comune nu au bibliotecă. Comunele care au, deci cele patru din zece, ne-au spus copiii din programele noastre nu sunt cărți interesante, nu sunt cărți noi.

Din 2015 până în 2022 au dispărut peste 1.000 de biblioteci din școli, potrivit Institutului Național de Statistică. World Vision România a demarat o campanie pentru a strânge cărți și rechizite pentru 10.000 de copii și 500 de profesori, dar și pentru dotarea a 40 de biblioteci. Lista centrelor comerciale în care pot fi duse volumele o găsiți pe site-ul organizației.

Source

Distribuie știrea