Spitalul modular din Pipera, ridicat în 2020 de Primăria Capitalei, și care a funcţionat doar câteva luni în timpul pandemiei, acum zace părăsit

Buruieni și uitare. Atât a rămas dintr-o investiție de 2 milioane de euro din banii bucureștenilor. Spitalul modular din Pipera, făcut în 2020 de Primăria Capitalei, și care a funcţionat doar câteva luni în timpul pandemiei, acum zace părăsit. Specialiştii în politici de sănătate spun că singura variantă pentru a mai recupera ceva din „investiție” este vânzarea containerelor.

15 Septembrie 2023, 17:02 (actualizat 15 Septembrie 2023, 22:06) Știrile TVR |

Dragoș Porojnicu, jurnalist TVR: Spitalul modular din Pipera a fost construit de administrația Firea, iar din luna august 2020 zace nefolosit. De atunci s-a degradat de la o zi la alta, iar în prezent este invadat de bălării. Grav este că Primăria Capitalei a cheltuit pentru cele 250 de containere nu mai puțin de două milioane de euro.

Acesta a fost realizat pe terenul unde se spunea că va fi construit Spitalul Metropolitan și a avut o capacitate de 400 de locuri.

A fost deschis doar câteva luni, funcţionând ca unitate medicală destinată pacienților Covid-19 cu forme ușoare, ca secție externă a Spitalului Victor Babeș.

În ciuda asigurărilor date de Primăria Capitalei că totul a fost făcut conform standardelor medicale, în jurul proiectului au circulat multe controverse.

Vasile Barbu, preşedinte, Asociaţia Naţională pentru Protecţia Pacienţilor: Nişte containere, pur şi simplu, care nu au nicio logică, nu se putea asigura act medical acolo în siguranţă pentru pacienţi şi pentru personalul medical, care a dus iată la cheltuieli inutile, la suspiciuni pentru că au fost nişte preţuri care nu au fost controlate.

Oana Gheorghiu, cofondator „Dăruieţe Viaţa”: Sunt bani absolut aruncaţi pe geam şi aruncaţi pe nimic, bani cu care s-ar fi putut face foarte multe lucruri şi echipa spitalele pe care primăria le are în subordine. Ce se poate face acum cu acele containere, după părerea mea, ar trebui valorificate, în măsura în care ele mai sunt viabile, către terţi. Cine are nevoie de containere pentru organizare de şantier sau pentru alte activităţi, cred că sunt constructori care cumpără.

Într-un răspuns pentru Ştirile TVR, viceprimarul Capitalei, Horia Tomescu, cel care răspunde de spitalele administrate de primărie, susţine că cele 250 de containere nu au costat 2 milioane de euro, aşa cum se ştia iniţial, ci peste 3,2 milioane de euro. Pentru că suma plătită de una dintre companiile municipale a fost mare, primăria a refuzat plata.

În prezent, Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti încearcă să preia doar amplasamentul.

Cristian Plută, director adjunct, ASSMB: Spitalul modular nu este în administrarea ASSMB-ului, este în administrarea Direcţiei de Investiţii şi nu ştim partea financiară concretă. Adică ce s-a plătit, ce nu s-a plătit, ce se poate valorifica. ASSMB doar preia amplasamentul. Suntem în procedură de preluare amplasament.

În timpul pandemiei, trei spitale modulare au fost ridicate în România: în Pipera, la Letea, în Bacău, și la Lețcani, în județul Iași. Acum, toate au lacăt pe ușă.

Source

Distribuie știrea