Statuile ieşene au propriile povești, iar de acum, acestea pot fi auzite de cei interesați. Poveștile pot fi auzite cu ajutorul tehnologiei, prin proiectul „Iaşi, art code”, care a digitalizat unele dintre cele mai importante monumente ieșene.
Povestea fiecărei statui poate fi descoperită prin scanarea unui cod QR ataşat lângă monument. Codul trimite vizitatorii spre pagina oficială a proiectului, monumentediniaşi.ro, unde un membru al echipei prezintă istoria statuii și a celui care a realizat-o prin fotografii, clipuri video şi materiale audio.
Ideea acestui proiect a pornit de la o necesitate: noi toți trebuie să ne cunoaștem istoria, trecem adesea pe lângă statui, monumente, biserici, muzee fără să știm aproape nimic despre ele, a precizat Alina Țiței Ioncioaia, organizator al proiectului.
În Iaşi, sunt în acest moment peste 60 de statui cartografiate.
Proiectul a început nu numai din dorința de a face cunoscute poveștile evocate de sculpturi, ci și despre sculptori. Foarte puține știm despre realizatorii sculpturilor. Dacă ajungi în parcul Copou și te cațeri în spatele statuilor, îți dai seama că unele au câte o semnătură, dar cel mai adesea, sculptorul nu și-a imprimat semnătura pe niciun bust așa încât plasarea istorică și umană a creatorului este foarte importantă, mai ales că este vorba despre o srie de artiști din perioada interbelică, a explicat Maria Bilașevschi, organizator al proiectului.
Povestea Regelui Ferdinand I, Întregitorul, aşa cum a fost acesta denumit, poate fi accesată la doar un click distanţă.
Prin scanarea unui cod QR aflat în proximitatea statuilor aflăm viaţa celor mai importante personalităţi care au schimbat istoria românilor.
Proiectul a fost realizat de Asociația Societatea de Studii Istorice din România cu sprijinul Primăriei ieșene.