Guvernul de la Astana se apropie de finalizarea preluării unității locale a Arcelor Mittal Temirtau și nu intenționează să o revândă unor investitori străini, a anunțat astăzi ministrul Industriei miniere, Kanat Sharlapayev, citat de Reuters. 45 de muncitori au murit, după ce un incendiu puternic a izbucnit sâmbătă la o mină care aparține companiei. Orașul Temirtau din Kazahstan, unde se află și oțelăria Arcelor Mittal, a devenit celebru în 2018, după ce a fost acoperit cu zăpadă neagră, un fenomen pe care compania l-a pus pe seama faptului că nu a bătut vântul.
În jur de 252 de oameni lucrau la mina de cărbune Kostenko din regiunea Karaganda, unde operează Arcelor Mittal Temirtau, când s-a produs o explozie puternică, urmată de un incendiu. Cel mai probabil, cauza a fost o pungă de gaz, menționează AFP.
Duminică a fost zi de doliu național în Kazahstan.
Este cea mai recentă tragedie dintr-un șir de accidente mortale în punctele operate de Arcelor Mittal Temirtau.
În luna august, 4 mineri au murit la aceeași mină, după ce flăcări uriașe au izbucnit în subteran. Acum un an, 5 oameni au fost uciși într-o altă mină deținută de companie, din cauza unei scurgeri de metan.
După tragedia din noiembrie 2022, bilanțul arăta că peste 100 de muncitori au murit în punctele de lucru ale Arcelor Mittal din Kazahstan, pe parcursul a 16 ani.
În mijlocul revoltei în creștere din partea oficialilor, compania a confirmat că este de acord cu naționalizarea.
Prim-ministrul Alikhan Smailov a transmis într-o declarație postată pe site-ul Președinției că executivul a ajuns la o înțelegere preliminară cu acționarii companiei și că este acum în procesul de „formalizare” a naționalizării.
Potrivit ministrului Industriei miniere, executivul nu va cheltui bani de la buget pentru încheierea tranzacției, dar nici nu a precizat cât va plăti Kazahstanul pentru oțelăria Temirtau sau cum va finanța preluarea.
Speculații în privința viitorului companiei în Kazahstan au apărut încă din luna septembrie, când vicepremierul Roman Skylar a confirmat pentru jurnaliști că executivul a început deja discuții cu potențiali investitori pentru cumpărarea filialei locale a Arcelor Mittal. Guvernul era deja nemulțumit. Compania nu își mai îndeplinea obligațiile privind investițiile și încălca repetat normele de siguranță ale muncitorilor. Există de asemenea îngrijorări că nu se respectau normele privind protejarea mediului.
Acum, procurorul general a declanșat o anchetă în privința nerespectării siguranței angajaților companiei.
Toate activitățile de exploatare la minele din Kazahstan ale Arcelor Mittal Temirtau au fost oprite.
Arcelor Mittal Temirtau este reprezentantul local al multinaționalei Arcelor Mittal, cu sediul la Luxembourg, al doilea cel mai mare producător de oțel din lume.
Orașul Temirtau din Kazahstan, unde se află și oțelăria Arcelor Mittal, a devenit celebru în 2018, după ce a fost acoperit cu zăpadă neagră, un fenomen pe care compania l-a pus pe seama faptului că nu a bătut vântul.
În noiembrie 2021, locuitorii au postat materiale video care arătau că orașul a fost acoperit cu un praf fin, magnetic.