Ministrul Muncii le prezintă astăzi colegilor din coaliţie noua lege a pensiilor. Aceasta e un jalon în PNRR asumat de guvern. Actul normativ ar urma să stabilească modul de calcul al pensiilor, dar și cu cât ar trebui să crească.
Guvernul își propune ca această nouă lege a pensiilor să fie adoptată de Parlament până pe 20 noiembrie, a transmis Alexandru Costache pentru Telejurnal 14.00.
Guvernul vrea să crească de la 1 ianuarie 2024 pensiile cu 13,8%.
Per ansamblu, noua lege a pensiilor ar urma să intre în vigoare de la 1 septembrie 2024, însă articolul care crește punctul de pensie cu 13,8% ar intra în vigoare de la 1 ianuarie 2024.
Noua lege vine cu mai multe noutăți.
Își propune ca până în 2035 să egalizeze vârsta de pensionare pentru femei și bărbați la 65 de ani. Cei care vor să lucreze peste 65 de ani, până la 70 de ani, o vor putea face anual, cu acordul angajatorului.
Noua lege introduce anumite bonificații, recompense în puncte, după 25 de ani de cotizare, astfel încât să încurajeze populația să își prelungească viața profesională.
Noua lege prevede ca indexarea pensiilor să se facă în fiecare an, de la 1 ianuarie, cu rata inflației, la care se adaugă 50% din creșterea reală a salariului mediu brut din anul calendaristic anterior.
„La 1 ianuarie, pensiile toate se măresc cu 13,8%, conform legii. Noua lege a pensiilor va intra în vigoare cu 1 ianuarie. (…) Într-un fel, eu am devansat Legea pensiilor prin cererea de plată numărul 4, să încercăm să o finalizăm anul acesta, pentru că erau prea multe jaloane în cererea de plată numărul 4 şi să nu mai păţim cum s-a întâmplat cu jalonul în cererea de plată numărul 3. Nu numai faptul că mai avem foarte puţine jaloane de îndeplinit la cererea de plată numărul 3, am început să închidem foarte multe din cererea de plată numărul 4. Eu legea nu o pitesc, legea va merge în Parlamentul României, pentru că acolo se legiferează”, a declarat sâmbătă premierul Marcel Ciolacu.
Articole pe aceeaşi temă