#EuSuntRomania | Mihai Dimian, profesorul școlit în străinătate, dedicat României

01 Decembrie 2021, 09:04 (actualizat 01 Decembrie 2021, 09:33) |

Pasionat de matematică și fizică, Mihai Dimian și-a urmat chemarea și a absolvit două facultăți de profil la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Informatica a completat apoi studiile pentru ca următoarea etapă, cercetarea științifică, să o parcurgă la Paris și peste Ocean, în S.U.A., acolo unde a și obținut titlul de doctor. Cu o vastă experiență, a ales să se întoarcă în țară.

De când am plecat, m-am gândit că voi reveni, oportunitățile erau mult mai mari decât cele din țară și le-am urmat în acea perioadă. Era foarte important să mă dezvolt în continuare și aceste experiențe în Franța, în Statele Unite, Germania mi-au oferit această oportunitate. Am constat că se pot face foarte multe lucruri în România. Simțeam că pot contribui la dezvoltarea unei universități, a unei comunități, lucru pe care îl făceam într-o mai mică măsură în SUA. Eram mulțumit de cariera mea individuală, dar impactul în societate era unul mult mai scăzut. A fost o oportunitate pentru mine să-i pot ajuta mai mult pe ceilalți de aici, a precizat profesorul Mihai Dimian, prorector, Universitatea „Ştefan cel Mare şi Sfânt”, din Suceava.

Pandemia a lovit puternic zona de nord-est a țării. În situaţia dramatică generată de virus, profesorul Mihai Dimian, împreună cu colaboratorii apropiaţi, a recţionat imediat în sprijinul comunităţii.

Din păcate, pandemia ne-a adus în față altei provocări și, având la dispoziție echipamentele de Real Time PCR și altele pe care le aveam în laborator, le-am asamblat într-o linie de testare, pe care am dat-o în folosință într-o săptămână, și astfel s-au efectuat primele teste în Suceava și Botoșani, a explicat profesorul Mihai Dimian, prorector, Universitatea „Ştefan cel Mare şi Sfânt”, din Suceava.

Un amplu proiect iniţiat de profesorul Mihai Dimian este Centrul de materiale avansate, nanotehnologii şi sisteme de fabricaţie şi control, care cuprinde 11 laboratoare utilate la cele mai înalte standarde tehnice. Acestea au fost realizate în ultimii ani prin fonduri europene în cadrul Universităţii ,,Ştefan cel Mare şi Sfânt” din Suceava şi au atras numeroşi studenţi şi doctoranzi din ţară şi de peste hotare.

Cred că este nevoie de ei în țară și pot reuși la un nivel similar celui din străinătate, poate mai scăzut științific, dar mult mai mare în ce privește impactul social, a spus profesorul Mihai Dimian, prorector, Universitatea „Ştefan cel Mare şi Sfânt”, din Suceava.

La Universitatea din Suceava sunt înscrisi în acest an universitar peste 10.000 de studenți, dintre care 1.700 provin din afara granițelor.

Source

Distribuie știrea