Românii din Castellon fac cinste ţării lor

De 1 Decembrie, românii din Spania sărbătoresc cu bucurie, dar şi cu tristeţe pentru că se află departe de familie. Una dintre cele mai mari comunităţi de români a prins rădăcini în Castellon. Dacă primii veniţi lucrau mai mult în agricultură, construcţii sau la curăţenie în case, noua generaţie face parte din sistem. Mulţi au devenit doctori, profesori, ingineri şi chiar funcţionari publici.

01 Decembrie 2021, 21:08 |

În regiunea Castellon s-a format de-a lungul anilor o mică Românie. 10 la sută dintre locuitorii zonei sunt români.

Ca să le arate că sunt apreciaţi, autorităţile au numit acest loc Piaţa Bucureşti.

Aici, între doi palmieri, a fost plantat un brăduţ chiar de 1 decembrie. A fost ideea Larisei Tudor, care trăieşte de 23 de ani în Castellon.

De Ziua Naţională, Larisa este cu gândul la fiica ei care a ales să se întoarcă în România.

Larisa Tudor, președinta Centrul Civic Român Castellon: Suntem între două case. Când mergem acasă spunem: merg acasă, când suntem acasă spunem trebuie să mă întorc acasă. Sunt foarte multe lucruri care te determină să iei o astfel de hotărâre, să rămâi într-o ţară străină. Începând de la… trebuie să spun asta, de la educaţia oamenilor, sistemul sanitar, sunt lucruri cu care ne-am obişnuit la un anumit nivel şi ca să mergi în România, cu toata durerea în suflet o spunem, toţi cei care suntem aici, ne doare foarte tare că trebuie să rămânem aici datorită faptului că în România nu avem minime condiţii.

Autorităţile din Castellon au sprijinit mereu comunitatea românească, însă legăturile au devenit şi mai puternice după ce Monica Barabas, prima româncă pusă pe liste electorale în Spania, a ajuns consilier în Primăria din Castellon de la Plana.

În capitala provinciei Castellon trăiesc în jur de 30 de mii de români.

Monica Barabas: Ne-au primit cu brațele deschise, suntem înfrăţiţi cu Târgovişte pentru că cei mai mulţi români sunt din Dâmboviţa, sunt asociaţii româneşti care lucrează foarte bine, avem şi cursuri de Limba şi literatura română.

În ziua în care a depus jurământul, Monica şi-a semnat şi demisia în faţa notarului în cazul în care ar fi acuzată de corupţie. Aşa prevede legea spaniolă.

Este foarte apreciată pentru tot ce face, pentru toţi cei care trăiesc acolo, nu doar pentru români. A instituit, de exemplu, permisul menstrual, care le dă femeilor dreptul să lipsească o zi pe lună şi a dublat concediul de creştere a copilului pentru familiile monoparentale.

Source

Distribuie știrea