În mod tradițional, Biblioteca Victoria și Hovsep Dudian găzduiește decernarea premiilor Uniunii Armenilor din România. Din 1993 avocați, cercetători, ingineri, medici, muzicieni, publiciști, scriitori și traducători au fost recompensați pentru contribuțiile lor valoroase. Anul acesta a fost onorată o altă personalitate din sfera muzicii. Varujan Cozighian, laureat al mai multor premii internaționale, a fost concertmaestru la Filarmonica George Enescu din București, din 1960 până în 1982, iar apoi la Orchestra Simfonică din Bilbao. Reîntors în România a continuat să fie prezent pe diferite scene, uneori alături de soția sa, pianista Florina Cozighian.
Varujan Cozighian s-a născut la Constanţa, la 7 ianuarie 1936. A început studiul viorii la vârsta de nouă ani cu profesorul Aurel Alexandrescu.
În 1950, intră la Şcoala Medie de Muzică din Bucureşti la clasa profesorului George Manoliu, iar din anul 1952 îşi continuă studiile la Conservatorul de Muzică ‘Ciprian Porumbescu’ la clasa profesorului Garabet Avachian, luându-şi examenul de stat în 1957.
În 1954 şi-a făcut debutul, în public, ca solist, interpretând Simfonia Spaniolă de Eduard Lalo cu Orchestra Cinematografiei, sub bagheta lui Mircea Basarab.
Câteva premii internaţionale au venit să confirme talentul şi formaţia solidă a tânărului Cozighian ca violonist. Astfel, în 1958, a obţinut diploma de onoare la Concursul ‘Ceaikovski’ de la Moscova şi în acelaşi an a câştigat Premiul II la primul concurs internaţional ‘George Enescu’ din Bucureşti şi premiul III pentru interpretarea Sonatei a III-a de George Enescu împreună cu pianistul Nicolae Brânduş.
Varujan Cozighian a obţinut, în 1966, Premiul special ‘Ruggiero Ricci” la Concursul de vioară de la Geneva, iar în 1960 a fost numit concert-maestru la Filarmonica ‘George Enescu’ din Bucureşti până în 1982, când a plecat din ţară şi a devenit concert-maestru la Orchestra Simfonică din Bilbao, Spania.
Paralel cu activitatea sa de concert-maestru, Varujan Cozighian a desfăşurat o activitate susţinută ca solist cu orchestre româneşti şi europene, dar şi numeroase recitaluri camerale, având ca partener pe soţia sa, pianista Florina Cozighian.
Reîntors în România a continuat să fie prezent pe diferite scene, uneori alături de soția sa, pianista Florina Cozighian. Este tatăl cunoscutului regizor, jurnalist și producător Paul Cozighian care printre primii a filmat și transmis imagini din timpul Revoluției din decembrie 1989.
Sărbătoritul a mulțumit pentru premiul acordat de UAR pentru sporirea prestigiului comunității armene. „Mi-a făcut o deosebită plăcere să mă aflu aici și dragostea pe care mi-ați transmis-o în cursul acestei după-amieze nu o voi uita niciodată. Vă mulțumesc, să fim sănătoși și să ne vedem în condiții perfecte”.