Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, invitată la Tema Zilei, de la ora 21.00, pe TVR1

Primarul Sectorului 1 este invitatul din această aseară la Tema Zilei, începând cu ora 21.00, pe TVR1. Scandalul gunoaielor neridicate, conflictul dintre Primărie și firma de salubrizare Romprest, declararea stării de alertă în sectorul 1, sunt subiecte care vor fi dezbatute în direct, cu Clotilde Armand.

21 Iunie 2021, 11:28 (actualizat 21 Iunie 2021, 11:47) |

Clotilde Armand

Cine are dreptate în scandalul gunoaielor? Primăria Sectorului 1 sau prestatorul de salubritate Romprest? Cine îi protejează pe cetățeni în acest conflict? Poate prefectul să instituie starea de alertă și dacă da, de ce n-o face? Sunt întrebări care așteaptă un răspuns în interesul cetățeanului plătitor de taxe.

Gunoiul menajer nu mai este ridicat în Sectorul 1 al Capitalei și se poate ajunge la declararea stării de alertă. Primarul Clotilde Armand a ales această soluţie după ce compania de salubritate şi-a suspendat activitatea.

Primăria Sectorului 1 a cerut Autorității Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC) ridicarea licenței de funcționare a Companiei Romprest Service SA.

„Operatorul de salubritate lucrează pentru statul român și nu invers. Ce se întâmplă acum e un șantaj, un șantaj total inacceptabil pe care statul român nu trebuie să îl accepte. Pe străzile Sectorului 1, muncitorii operatorului de salubritate prestează servicii scumpe, dar când e vorba de serviciul public, de ridicare de gunoi, ei nu prestează, deși acest serviciu este obligatoriu prin lege, prin regulamentul de salubritate, prin contract,” a afirmat primarul Clotilde Armand, într-o declarație de presă.

Primarul Clotilde Armand solicită în continuare instituției prefectului Capitalei declararea stării de alertă. „Asta mi-ar permite să-i plătesc direct pe sortatori și să identific o situație de rezervă – o altă companie care să facă curățenie atunci când vedem că operatorul nu respectă contractul,” spunea primarul Sectorului 1.

Invitat la Tema Zilei, prefectul Capitalei a declarat că, din punct de vedere legal, „nu e voie să oprești acest serviciu” – referindu-se la cel de strângere a deșeurilor. „Și un astfel de prestator, care are un monopol, nu este îndreptățit să oprească în niciun caz colectarea deșeurilor. Și această obligație este trecută în contract. Chiar dacă nu e plătit în totalitate, nu are voie să întrerupă sau să afecteze colectarea deșeurilor. El poate reduce frecvența celorlalte servicii – de exemplu, să curețe străzile, însă în niciun caz nu poate opri ridicarea gunoaie. Deci legea a fost încălcată, contractul a fost încălcat”, a declarat Alin Stoica. Prefectul a adăugat că nu se pronunță pe sumele aflate în discuție și că justiția este cea care le va clarifica.

Cât privește ancheta pe care o conduce pentru a decide sau nu instituirea stării de alertă, Alin Stoica spunea că „acest conflict trebuie în primul rând dezamorsat”, pentru că este „în interesul cetățeanului”.

Source

Distribuie știrea