În timp ce medicii recomandă limitarea consumului de mâncăruri tip fast-food, într-o comună din Mehedinți elevii primesc în fiecare zi la școală, prin programul guvernamental, sandwichuri cu cartofi prăjiți, ketchup și mezeluri. Inspecția Sanitară de Stat a făcut verificări la Școala din Căzăneşți și a constatat mai multe nereguli, în urma cărora a dat și o amendă de 2000 de lei.
Este mâncarea pe care o primesc la școală elevii din comună Căzănești. Și asta de mai mulți ani. Deși Ministerul Sănătății a recomandat ce tipuri de alimente trebuie să fie date copiilor și nu cu multă sare, zahăr și grăsimi. Și nu zilnic același meniu.
Veronica Pop, director, Şcoala Căzăneşti: Eu i am cerut să respecte ce scrie în Hotărârea de Guvern, să se încadreze în conținutul caloric. Copiii învățați cu cartofii prăjiți din anii trecuți și ketchupuri au cerut și doamna mi-a spus că nu e normal și am văzut că-s cartofi prăjiți, deși în prima săptămâna n-au fost. Acest program e derulat de minister de 3 ani și a fost aceeași problemă, același sandviș de trei ani, conținutul e în mare același.
Firma contractată de primărie să facă pachetele elevilor nu are autorizație pentru catering. Autoritătea sanitar-veterinar și Direcția de Sănătate Publică au constatat neregulile.
Codruța Vochescu – purtător de cuvânt DSP: Echipa din cadrul inspecției sanitare de stat a efectuat un control și s-au aplicat sancțiuni de 2000 de lei persoanei responsabile de contractul încheiat între unitatea din Căzănești și firma de catering. Echipa a extins controlul și la firma de catering și a transmis recomandări școlii despre tipul de alimente care trebuie să li se dea elevilor.
Adriana Ganea – purtătorul de cuvânt al DSV: Societatea respectivă, la noi, deține doar un document, care le permite să dea mâncare doar în incinta lor și doar la o comandă telefonică. O încălcare a legislației. Vorbim de o unitate care nu e înregistrată pentru acte de catering.
În școala din Căzănești nu există spațiu pentru ca elevii să servească o masă caldă. Așa că primăria a încheiat un contract pentru un pachet cu sandviș și un fruct. Primarul refuză să vorbească cu presa.
Primarul din Căzăneşti a dat toate explicațiile într un mesaj pe Facebook în care spune că instituția a respectat Hotărârea de Guvern referitoare la programul de masă al elevilor. Puțini părinți au ceva de reclamat.
Mâncarea de tip fast food consumată frecvent poate duce la obezitate, boli de inimă și deficit de atenţie. În România, unul din 3 copii din categoria de vârstă 7-9 ani sunt supraponderali și aproape 20% sunt obezi, potrivit ultimului raport al Organizației Mondiale a Sănătății.
Lista alimentelor nerecomandate școlarilor
– Alimente cu conţinut mare de zaharuri – prăjituri, bomboane, etc.
– Alimente cu conţinut mare de grăsimi – cartofi prăjiţi, pizza, maioneză, etc.
– Alimente cu conţinut mare de sare – biscuiţi, covrigei, brânzeturi, etc.
sursa: Ministerul Sănătăţii