BNS: Multinaţionalele din România trebuie să-şi schimbe atitudinea şi relaţia în dialogul social cu sindicatele şi cu lucrătorii

Multinaţionalele din România care sunt sau vor fi membre ale comitetelor europene de întreprindere (CEI) vor trebui să-şi schimbe atitudinea şi relaţia în materia dialogului social cu sindicatele şi cu lucrătorii pentru a anticipa şi gestiona schimbări ce privesc deficitul de forţă de muncă, tranziţia verde şi digitală sau introducerea de noi tehnologii, susţin reprezentanţii Blocului Naţional Sindical (BNS), într-un comunicat de presă transmis, joi, Agerpres.

Organizaţia sindicală menţionează că, pe data de 24 ianuarie 2024, Comisia Europeană (CE) a propus revizuirea Directivei privind comitetul european de întreprindere (CEI) pentru a îmbunătăţi şi mai mult dialogul social în UE.

„Prin propunerea Comisiei (…), multinaţionalele din România care sunt sau vor fi membre ale comitetelor europene de întreprindere vor trebui să-şi schimbe atitudinea şi relaţia în materia dialogului social cu sindicatele şi cu lucrătorii pentru a anticipa şi gestiona schimbări ce privesc deficitul de forţă de muncă, tranziţia verde şi digitală sau introducerea de noi tehnologii. Comitetele europene de întreprindere sunt organisme de informare şi consultare care asigură implicarea angajaţilor în deciziile legate de chestiuni transnaţionale. Acestea se referă la întreprinderi cu peste 1.000 de angajaţi care îşi desfăşoară activitatea în cel puţin două ţări din UE sau din Spaţiul Economic European (SEE). Informarea şi consultarea semnificativă a angajaţilor cu privire la deciziile-cheie ale întreprinderii pot contribui la anticiparea şi gestionarea schimbărilor, cum ar fi cele legate de tranziţia verde şi cea digitală, implicând abordarea deficitului de forţă de muncă sau introducerea de noi tehnologii. În contexte transnaţionale, comitetele europene de întreprindere pot juca un rol esenţial în aceste privinţe”, se arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, Directiva actuală urmăreşte şi consolidarea echilibrului de gen în cadrul comitetelor europene de întreprindere.

Principalele modificări propuse de documentul revizuit includ, printre altele, acordarea de drepturi egale lucrătorilor din companiile multinaţionale care îşi desfăşoară activitatea în UE/SEE, iar derogările actuale vor fi eliminate şi vor permite unui număr de 5,4 milioane de lucrători din 320 de întreprinderi multinaţionale cu acorduri preexistente să solicite înfiinţarea unui comitet european de întreprindere.

De asemenea, se clarifică definiţia aspectelor transnaţionale şi se asigură faptul că lucrătorii din întreprinderile multinaţionale sunt consultaţi în timp util şi în mod semnificativ cu privire la aspectele care îi privesc. Astfel, membrii CEI ar trebui să primească un răspuns motivat la avizul lor înainte ca şefia organizaţiei să adopte o decizie cu privire la chestiuni transnaţionale, iar conducerea întreprinderii trebuie să furnizeze justificări ori de câte ori va fi invocată confidenţialitatea ca motiv pentru restricţionarea schimbului ulterior de informaţii sau pentru nedivulgarea de informaţii cu privire la aspecte transnaţionale.

Conform BNS, propunerea Comisiei Europene de modificare a Directivei privind comitetul european de întreprindere va fi discutată de Parlamentul European şi de statele-membre. După adoptare, ţările UE vor avea la dispoziţie un an să transpună Directiva în dreptul naţional, în timp ce aplicarea efectivă a prevederilor va avea loc doi ani mai târziu.

Comitetele europene de întreprindere reprezintă lucrătorii europeni din companiile multinaţionale şi sunt create fie la iniţiativa angajaţilor, fie la cea a conducerii centrale.

În prezent, există aproximativ o mie de organisme transnaţionale de informare şi consultare, dintre care majoritatea sunt CEI, acestea reprezentând peste 11,3 milioane de lucrători europeni. În fiecare an sunt create aproximativ 20 de noi comitete europene de întreprindere.

În februarie 2023, Parlamentul European a invitat Comisia Europeană să revizuiască Directiva şi să consolideze rolul CEI. Comisia a decis, în baza evaluării sale din 2018 şi a consultărilor în două etape din 2023 cu partenerii sociali, precum şi a informaţiilor primite de la părţile interesate, inclusiv de la administraţiile naţionale, întreprinderi, reprezentanţi ai angajaţilor şi experţi juridici şi universitari, că actuala Directivă poate fi îmbunătăţită pentru a sprijini crearea şi funcţionarea comitetelor europene de întreprindere.

sursa Agerpres

Distribuie știrea