Jurnalişti de investigaţie din Ucraina au fost vizaţi de operaţiuni de „intimidare” potenţial legate de anchetele pe care le desfăşoară despre corupţia din ţară. Semnalul de alarmă a fost tras de organizaţia Reporteri fără frontiere (RSF), care a denunţat „înmulţirea presiunilor asupra media” ucrainene, transmite AFP.
„În ultimele săptămâni au apărut mai multe cazuri îngrijorătoare de intimidare şi sperăm că nu este o tendinţă care se va prelungi”, a declarat pentru AFP Pauline Maufrais, responsabilă de misiunea pentru Ucraina a organizaţiei, notează Agerpres.
RSF enumeră trei cazuri ieşite la iveală într-o singură săptămână şi pentru clarificarea cărora cere anchete „aprofundate, transparente şi independente”. Jurnalistul de investigaţie Iuri Nikolov, de la centrul media anticorupţie Nashi Hroshi (Banii noştri) a fost vizitat pe 14 ianuarie de indivizi mascaţi, pe 19 ianuarie. Colega sa din Odesa, Irina Hrib, a descoperit în maşina sa un dispozitiv de înregistrare. Centrul de investigaţii jurnalistice Bihus.info a fost vizat pe 16 ianuarie, când „mai mulţi jurnalişti ai săi au constatat că au fost difuzate înregistrări video privind viaţa lor privată, cu scopul de a-i discredita”.
Societatea civilă a reacţionat puternic la aceste acţiuni şi autorităţile au lansat rapid anchete judiciare, a menţionat responsabila RSF.
Mai multe scandaluri de corupţie – care este un flagel în Ucraina, la fel ca în alte ţări din fosta URSS – au vizat în ultima vreme responsabili ucraineni, mai ales din cadrul armatei şi al Ministerului Apărării.
RSF mai notează că în Ucraina continuă să funcţioneze mai multe media de investigaţie independente, în pofida războiului început acum aproape doi ani.
În 2023, Ucraina a figurat pe locul 79 din 180 de ţări în clasamentul privind libertatea presei realizat de RSF.