Soțiile rușilor trimiși de pe front, în Ucraina, s-au organizat într-o asociație care face presiuni asupra autorităților să le aducă bărbații acasă. Și pentru că legile din Rusia pedepsesc orice formă de dizidență, femeile au mare grijă ce spun și ce fac.
Într-o sală de evenimente de la marginea Moscovei, se întâmplă ceva neobișnuit. Un grup de femei critică public autoritățile ruse. Soții lor se numără printre cei 300.000 de rezerviști mobilizați de președintele rus, Vladimir Putin, pentru războiul din Ucraina, în toamna anului 2022. Și îi vor acasă.
Antonina, soţie de rezervist: Ruşii care vor să lupte şi se oferă voluntar, semnează contracte. Să lupte ei. Dar să ne trimită înapoi soţii care nu vor să fie acolo. Şi-au făcut datoria faţă de patria mamă. Să vină acasă.
Femeile s-au cunoscut prin intermediul rețelelor de socializare și au format un grup numit Drumul spre casă.
Au opinii diferite asupra războiului, dar le uneşte convingerea că bărbații mobilizați și-au făcut treaba și ar trebui să se întoarcă acasă, la familiile lor.
Maria Andreeva, soţie de rezervist: Când vor decide că soţii noştri şi-au făcut datoria? Când o să-i aducă acasă fără braţe şi picioare?
Nenumărate legi care pedepsesc orice formă de dizidență în Rusia le fac pe aceste femei să fie precaute atunci când vorbesc. Dar și când protestează.
În fiecare sâmbătă, poartă basmale albe și merg la Kremlin, ca să depună flori la Mormântul soldatului necunoscut. E forma lor de protest pașnic, prin care încearcă să le atragă și pe celelalte femei ai căror soți au fost mobilizați.