Gripa, virozele și infecțiile respiratorii sunt în creștere. Medicii recomandă în continuare vaccinarea

Numărul cazurilor de infecții respiratorii crește fără oprire. Sunt cu 20% mai multe față de săptămâna trecută, dar și în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut. Din cauza gripei au murit încă 18 persoane, inclusiv doi copii sub 4 ani. Astfel, totalul ajunge la 40 de decese. În spitale, în fiecare zi ajung persoane care cer ajutor din cauza complicaţiilor. Cei mai mulţi sunt bătrâni sau cei care au şi alte boli şi sunt şi nevaccinaţi. Iar medicii infecţionişti spun că, dacă nu ne-am vaccinat, putem să o facem în continuare.

Peste 123.000 de cazuri de infecţii respiratorii au fost confirmate de medici în ultima săptămână, arată datele Institutului Național de Sănătate Publică. Dintre acestea, aproape 7.000 sunt cazuri de gripă clinică, iar alte 130, confirmate în laborator. Cele mai multe cazuri au fost în Bucureşti și în județele Cluj, Prahova şi Constanța. Din cauza temperaturilor scăzute din ultimele zile, numărul celor care au venit la Spitalul de Urgenţă din Capitală cu infecţii respiratorii a crescut.

Bogdan Oprița, medic șef UPU Spitalul Floreasca: Avem toată plaja, de la formele uşoare care necesită numai examinare, diagnostic și pot să facă tratamentul ambulator. Există și situații în care pacienții sunt în stare gravă și necesită internare în ATI. Chiar ieri am avut două cazuri, gripe de tip A, una a mers în ATI, una în secția de Medicală, la izolator.

La Institutul Matei Balş, toate paturile din clinici sunt ocupate. Din 200 de persoane care ajung la camera de gardă în 24 de ore, 20% rămân internate, iar unele chiar ajung la Terapie Intensivă. În ultima săptămână au fost confirmate 18 decese la nivel național.

Adrian Marinescu, director medical al Institutului Matei Balș: În general sunt persoanele care au şi boli asociate, de obicei sunt persoane în vârstă și cu boli cronice, dar nu e o regulă, pot fi și cei care aparent sunt sănătoși să facă o formă fulminantă. Nu stau mai rău lucrurile, nu e o explozie, e o intensitate mare pentru virusurile gripale, nu e mai rău ca anul trecut. Probabil ne așteaptă două săptămâni care vor fi mai complicate.

Presiune este în camerele de gardă, dar medicii spun că era de aşteptat acest val de gripe, în această perioadă, mai ales pentru că nu s-au vaccinat suficiente persoane.

Simin Florescu, managerul Spitalului Victor Babeș: Ar fi de preferat măcar ca cei din grupele de risc să își facă vaccinul, pentru că e o suferință inutilă. E mai bine să fie vaccinați și să nu se îmbolnăvească.

Potrivit Registrului Naţional de Vaccinări, până acum, în acest sezon gripal s-au vaccinat puţin peste 1.060.000 de persoane.

Distribuie știrea