Agitație mare, la sediul clubului ”azul-grana”, a doua zi după ce Xavi Hernandez și-a anunțat intempestiv demisia de pe banca echipei, din data de 30 iunie, când se încheie sezonul.
Toate marile publicații din Spania și de pe continent relatează despre agitația din noaptea ce a urmat demisiei și de pe parcursul zilei de azi, în așteptarea unor reacții oficiale din partea reprezentaților celebrului club de fotbal.
Mai ales că, între timp, circulă insistent tot mai multe zvonuri că Xavi nu va fi lăsat la conducerea echipei nici măcar până în vară.
Potrivit jurnaliștilor sportivi de la „El Chiringuito”, dacă Xavi nu câștigă toate partidele până la meciul cu Napoli (partida tur din ”optimile” Champions League, din 21 februarie, pe care Barcelona o va disputa pe terenul campionei din Italia), el ar putea fi demis și înlocuit cu Rafa Márquez sau Jonathan Giráldez.
Potrivit jurnaliștilor de la celebra publicație de sport, ”Marca”, președintele catalan Joan Laporta a stat azi de dimineață în ședință cu cei din conducerea sportivă a clubului mai bine de două ore – un semn că lucrurile se pot compluca și mai mult după anunțul de ieri seară al antrenorului de a părăsi banca tehnică din 30 iunie.
Istoria Barcelonei este marcată de perioade de dispute interne complexe, care, chiar și în perioadele de succes, se zbuciumă în spatele scenei.
Confruntările politice interne sunt alimentate de o vastă mașinărie mediatică axată exclusiv pe clubul în sine.
Managerii, nevoiți să interacționeze public cu presa mai regulat decât șefii, se trezesc prin urmare prinși în orice furtună de foc care suflă pe Camp Nou în acel moment.
„Barcelona este un club foarte complicat. Există mult zgomot – „entorno”, controlul din partea presei, care este foarte diferit de cel din Anglia”, a explicat jurnalistul expert al Barcelonei, Pol Ballús, atunci când a discutat despre motivele plecării lui Guardiola.
Cuvântul „entorno” este potrivit, fiind folosit pentru prima dată de Johan Cruyff, și descrie intensitatea febrilă fără sfârșit a mediului FC Barcelona.
Faptul că Cruyff a rămas cel mai longeviv manager al clubului – o distincție pe care poate doar unul dintre cei mai mari antrenori din toate timpurile ar putea să o obțină – arată cât de mult consumă acest „entorno”.
Xavi, după standardele aproape oricui, a intrat în funcție ca un începător, cu doar doi ani de conducere a echipei qatareze Al-Sadd înainte de a se transfera la Barcelona.
Acest lucru nu înseamnă neapărat că nu va avea succes, Guardiola a condus doar Barcelona B înainte de a primi rolul, dar face lucrurile mai dificile.