Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a explicat, la TVR INFO, luni seară, ce va urma în procesul pe care Pfizer l-a intentat României, pentru plata a sute de milioane de euro. Acești bani ar trebui să fie plătiți de țara noastră, în condițiile în care nu mai dorim achiziționarea a milioane de doze de vaccin anti-Covid 9.
În acest moment, există o plângere făcută de gigantul Pfizer, la adresa României, care a fost înregistrată la o instanţă din Bruxelles şi care vizează contractul neonorat de stat, prin care ţara noastră a cerut peste 90 de milioane de doze de vaccin anti-COVID. Apoi, nu a acceptat să mai primească şi să plătească 28 de milioane de doze.
România riscă să plătească o despăgubire de peste 550 de milioane de euro.
Invitat la emisiunea ”Tema Zilei”, de luni, ministrul Alexandru Rafila a explicat că România se va apăra în acest proces, mai ales că nici legislația românească nu permite plăți pentru produse care nu au fost achiziționate efectiv.
Ministrul Sănătății a spus că România a avut discuții până în luna decembrie cu cei de la Pfizer.
”Au fost discuții tripartite, pentru că fost prezenți și reprezentanți ai Comisiei Europene, care este semnatara contractului. Ei ne-au propus o variantă, în care să cumpărăm o cantitate de vaccinuri, pe care trebuia să ne livreze și, tot așa, nu avem ce să facem cu ele, iar pentru dozele pe care nu le luăm să plătim o sumă de bani compensatorie, Ori, nici nu permite legislația, în momentul de față, o astfel de soluție: să plătești pentru ceva ce nu ți se furnizează”, a declarat Alexandru Rafila, la TVR INFO.
Această propunere a fost respinsă și de Polonia, și de către Ungaria, și ”suntem trei țări într-un litigiu comercial cu această companie”. În procesul care va urma, România ar putea să-și coordoneze apărarea cu Polonia și Ungaria.
”Încercăm să ne coordonăîm, am avut discuții cu reprezentanții Poloniei – am avut o primă discuție – am schimbat informații, rămâne să vedem dacă putem să facem această coordonare. Ne-am dori și noi și ei și-ar dori, astfel încât să avem un punct de vedere comun, pentru că până la urmă este vorba despre aceeași speță”, a mai spus ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.
Gigantul pharma a mai dat în judecată Ungaria şi Polonia, pentru acelaşi motiv.
Totodată, în România, DNA îi cercetează pe fostul premier Florin Cîţu, doi foşti miniştri ai Sănătăţii şi un secretar de stat pentru comenzi de vaccinuri peste nevoile reale.