Instituțiile publice sunt mai vulnerabile decât cele private în față atacurilor informatice! O dovadă este și atacul asupra serverelor Camerei Deputaților. Specialiștii spun că problema nu e valabilă doar în România, ci şi în alte state ale Uniunii Europene. Atacurile hackerilor s-au inmulțit în ultimii ani, iar aceștia reușesc să găsească breşe de securitate în sistemele neprotejat.
Atacul informatic de tip ransomware asupra computerelor Parlamentului, determină autoritățile din România să recunoască public faptul că există anumite slăbiciuni în sistemul de protejare a datelor. Ministrul Digitalizarii a anunțat că s-au făcut modificări, printr-o ordonanță, în legea de protecție cibernetică a României.
Bogdan Gruia Ivan, ministrul Digitalizării: S-au creat premizele foarte clare pentru modul în care instituțiile statului trebuie informate în cel mult 48 de ore despre orice situație în care infrastructura unei entități este afectată.
De multe ori, atacatorii exploatează vulnerabilități ale sistemelor slab protejate, fie greșeli ale unor utilizatori sau administratori de rețea.
Mihai Rotariu, purtător de cuvânt al DNSC: Speranța este că o obligativitate impusă de directiva NIS 2 va duce la investiții în domeniul securității cibernetice și pentru recrutarea unor oamei mai bine plătiți, pentru că asta e o problema majoră. Diferența de remunerație între un specialist care lucrează în sectorul privat față de cel din sectorul public este una enormă, dar pe de altă parte avem pretenții ca acel specialist să facă aceleași lucruri precum unul care primește de 10 ori mai mulți bani.
Gruparea Knight, care a atacat serverele Camerei Deputaților, e considerată drept inițiatoare a 43 de atacuri, în ultimii doi ani. Recompensa de 40.000 de euro nu e mare, dar autoritățile române spun că nu o vor plăti.
Ovidiu Stahie, specialist în securitate cibernetică: În urmă cu 4-5 ani au fost foarte multe situații în care cei au fost compromiși spuneau suntem un spital sărac și le spuneau ok sunteți spital nu ne băgăm. Lucrurile astea nu se mai întâmplă. Din contră, spitalele sunt la mare căutare pt că sunt organizații care nu investesc în protecție și au și o grămadă de info valoroase.
Deși se pare că nu au fost furate documente extrem de importante de la Camera Deputaţilor, sunt unele precum cărți de identitate, așa cum este cea a premierului Ciolacu. Actele de identitate pot fi valorificate pe darknet, o piață online ilegală