Întrebarea care se află pe buzele tuturor, admiratori sau inamici, este dacă va reuși Donald Trump să câștige în fața lui Biden. Zece grafice compară bilanțul lui Joe Biden cu cel al lui Donald Trump. Rezultatele celor două administrații au fost atent analizate de jurnaliştii publicației The Economist.
Pentru a-i proteja pe americani de efectele scăderii economice din timpul pandemiei, Congresul SUA a adoptat, în 2020, când Trump era lider la Casa Albă, două pachete mari de ajutor. Apoi, în 2021, în mandatul de președinte al lui Joe Biden a mai fost adoptat încă unul.
Deși ambele măsuri au avut același scop, efectele au fost diferite. Sprijinul din timpul pandemiei a dus la redresarea economiei SUA. Pe de altă parte, pachetul de ajutor din mandatul Biden a dus la creșterea inflației.
În ceea ce privește nivelul salarizării, Trump a moștenit o economie care mergea deja bine, dar care a fost zdruncinată de pandemia de COVID-19. Spre finalul mandatului său, am asistat la o creștere aparentă a salariului mediu. Sub conducerea lui Biden, creșterile salariale au fost mari, dar inflația a scăzut puterea de cumpărare a americanilor.
În cazul forței de muncă, la fel ca și în cel al veniturilor, anul 2020 este atipic. Spre deosebire de țările europene, guvernele federale și locale au decis să plătească ajutoare direct angajaților și nu să finanţeze firmele pentru ca acestea să păstreze locurile de muncă.
În mandatul său, Biden a reușit să scadă semnificativ rata șomajului. Deficitul bugetului federal în timpul lui Biden este mai mic ca pondere din PIB datorită redresării economiei. Deşi a scăzut, este încă peste nivelurile de dinainte de criză.
Dacă ne întoarcem la paralele, observăm o remiză: ambii președinți nu au reușit să rezolve problema deficitului bugetar.
Bursa este un domeniu în care pare că Trump s-a implicat mai mult. Indicele S&P 500 al marilor firme americane este mai mare de la învestirea lui Biden până în prezent. Dar creșterea din mandatul republicanului a fost spectaculoasă. Indicele a crescut de două ori mai mult în primele 1.000 de zile de mandat ale Trump decât în cel al actualului președinte.
În 2017, Trump a promis că va lupta să reducă semnificativ rata criminalității. Acest lucru s-a întâmplat doar în primii 2 ani de mandat. În 2020 a crescut din nou. Acest lucru a fost probabil cauzat de retragerea forțelor de poliție din anumite părți ale orașelor și de o deteriorare a relațiilor dintre poliție și comunitate după uciderea lui George Floyd, în mai 2020.
Creșterea a continuat în 2021. A urmat o scădere în timpul mandatului lui Biden, așa că el câștigă la acest capitol.
Trump nu a considerat ca prioritate implementarea energiei regenerabile. Mai mult decât atât, în 2017, America s-a retras din Acordul de la Paris privind schimbările climatice.
Pe de altă parte, Biden a forţat tranziția către energia verde. Congresul a adoptat Legea privind reducerea inflației, iar capacitatea țării de a produce energie regenerabilă a crescut brusc în 2021.
Administrația Biden a acordat o mulțime de autorizații pentru noi foraje, iar producția de petrol a crescut vertiginos.
În perioada în care Donald Trump conducea Casa Albă, extracţia de ţiţei era cu cel puțin 30 de procente mai mică decât este în acest moment.
O problemă reală pentru Statele Unite ale Americii este migrația ilegală. Cifrele au tendința de a urca atunci când economia este în creștere. COVID-19 a permis guvernului federal să expulzeze rapid migranții care au trecut granița de sud-vest. Dar mulți au încercat adesea să se întoarcă.
De aici și creșterea numărului. Numărul celor care au intrat ilegal în țară este în mandatul Biden aproape dublu față de perioada în care președinte era Donald Trump.
Concluzie: două egalități, 4 victorii pentru Biden și 3 pentru Trump.
Dar chiar dacă Biden este învingător, jurnaliștii The Economist susțin că Trump este în față în sondaje, pentru că a realizat mai mult decât își imaginau americanii.
Pe de altă parte, mulți dintre cetățenii americani cred că, la 81 de ani, Biden nu va putea să îşi ducă un nou mandat până la capăt.